Güler, Kafkasya’da enerji turunda

1 Eylül 2008 Pazartesi

Güler, Kafkasya’da enerji turunda

Enerji Bakanı Hilmi Güler, bölge kaynaklarının dünya pazarlarına ulaştırılmasında önemli rol oynayacak enerji projelerini görüşmek üzere üst düzey bazı bürokratlarla birlikte Türkmenistan’a gitti. Güler, bu ülkeden Kazakistan’a geçecek.


REUTERS
Güncelleme: 23:30 TSİ 01 Eylül 2008 Pazartesi

ANKARA - Reuters’a bilgi veren Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili, Türkmenistan’da yapılacak temaslarda bu ülkeyle imzalanan ancak henüz hayata geçirilmeyen doğalgaz anlaşması ile Türkiye-Avusturya (Nabucco) doğalgaz boru hattına ilişkin gelişmelerin ele alınacağını söyledi.

Türkiye ile Türkmenistan arasında 1990’lı yıllarda yıllık 30 milyar metreküplük gaz alımına ilişkin anlaşma yapılmış ancak bu konuda somut bir adım atılamamıştı.

Türkiye son dönemde enerji işbirliği içinde bulunduğu Azerbaycan, Rusya, İran ve Türkmenistan gibi ülkelerden sadece ürün almak yerine bu kaynaklardaki petrol ya da doğalgaz sahalarını ortak işletmek istiyor.

Türkmenistan’a giden Güler’e Botaş Genel Müdürü Saltuk Düzyol ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal’ın yanı sıra Enerji Bakanlığı’ndan bazı bürokratlar da eşlik edecek.

Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbanguli Berdimuhamedov de bu yıl Mart ayında Ankara’ya yaptığı ziyarette söz konusu projeler üzerinde durulmuş ancak istenilen düzeyde ilerleme sağlanamamıştı.

Yetkili, Türkiye’nin İran üzerinden Türkmen gazını almak ve bir bölümünü Avrupa’ya satmak istediğini kaydederek, “Türkiye bu projeye büyük önem veriyor. İran ile bir yandan görüşmeler yürütülürken, Türkmenistan ile de başlatılan görüşmelerde somut adım atılması için çalışılıyor” dedi.

Türkiye ile İran arasında Avrupa’ya doğalgaz ihracını da içeren ön anlaşmaya göre, İran ve Türkmenistan’dan gelecek yılda 30 milyar metreküp doğalgaz Türkiye üzerinden Avrupa’ya ihraç edilecek. Ayrıca Türkiye yıllık üretimi 20.4 milyar metreküp olan Güney Pars’taki üç sahayı ihalesiz olarak alacak ve buraya 3.5 milyar dolar yatırım yapacak.

Yetkili, Avrupa Birliği’nin de desteklediği Nabucco projesinin kaynak sorununu aşmak istediklerini ifade ederek, “Türkmen ve Azeri gazları bu konuda önemli rol oynayabilir” şeklinde konuştu.

KAZAKİSTAN’IN PETROLÜ
Güler ve beraberindeki heyet, Türkmenistan ziyaretinin ardından Kazakistan’a geçerek temaslarda bulunacak.

Bu ülkedeki temaslarda Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ham petrol boru hattına petrolünü vermek isteyen, ancak son dönemde bu konuda bazı tereddütlerini dile getiren Kazakistan’ın üst düzey temsilcileriyle görüşmelerde bulunacak.

0 yorum: to “ Güler, Kafkasya’da enerji turunda so far...