İhracatın ve ithalatın yüzde 55’i İstanbul’dan

25 Ağustos 2008 Pazartesi


ANKARA AA

Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın ocak - haziran verilerine göre İstanbul, Türkiye ihracatı ve ithalatının yüzde 55.3’ünü yaptı.





İstanbul’da 21 bin 130 ihracatçı firma, 38 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İstanbul’u 2 bin 302 firmanın yaptığı 6.45 milyar dolarlık ihracatla Bursa izledi. İzmit’de 754 ihracatçı firma, 4.6 milyar dolar, İzmir’deki 3 bin 200 firma 3.8 milyar dolar, Ankara’daki 2 bin 448 firma, 2.7 milyar dolar, Sakarya’daki 221 firma da 1.9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Türkiye’de yılın ilk yarısı itibariyle, 38 bin 701 ihracatçı firma ve 46 bin 499 ithalatçı firma bulunuyor. Firmaların ortalama ihracatı 1 milyon 778 bin dolar olurken, ortalama ithalat 2 milyon 275 bin dolar düzeyinde.

8 il ‘milyon doları’ geçemedi
Bölgeler bazında, Doğu Anadolu’daki her bir firma yaklaşık 1 milyon 24 bin dolarlık, Marmaralı her bir firma da ortalama 2 milyon 67 bin dolarlık ihracat yaptı. Türkiye’nin 8 ilinin ihracatı 1 milyon dolar altında kaldı. İhracatı 1 milyon dolar altı iller arasında Ardahan, Bayburt, Bingöl, Gümüşhane, Kars, Muş, Siirt ve Tunceli bulunuyor.
İthalat rakamları incelendiğinde de 27 bin 932 ithalatçı firmanın bulunduğu İstanbul’un 58.5 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiği görüldü. İzmit’teki 853 ithalatçı firma 13.9 milyar dolarlık ithalat yaparken, Ankara’daki 4 bin 394 ithalatçı firma 11.4 milyar dolarlık ithalat yaptı.

Serbest bölgede ticaret 15.7 milyar doları buldu

Serbest bölgede ticaret 15.7 milyar doları buldu

ANKARA AA

Serbest bölgelerin ekonomiye katkısı, ocak - temmuz döneminde 15.7 milyar dolar oldu.



En fazla ticaret 5.9 milyar dolarla OECD ve AB ülkeleri ile yapılırken, söz konusu bölgelerin istihdama katkısı da 51 bin 466 kişi oldu.
Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre, Türkiye’deki serbest bölgelerde bu yılın 7 ayında ticaret hacmi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.6 artarak, 15 milyar 705 milyon 323 bin doları buldu.
İstanbul Deri Serbest Bölgesi’nde 3.8 milyar dolar, Ege Serbest Bölgesi’nde 2.4 milyar dolar, İstanbul Atatürk Hava Limanı’nda ise 2.2 milyar dolarlık ticaret yapıldı. Serbest bölgeler aracılığıyla en fazla ticaret 5.8 milyar dolarla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve Avrupa Birliği ülkeleriyle oldu.

AB ile 4.7 milyar dolarlık ticaret
25 AB ülkesiyle bu dönemde 4.7 milyar dolar, diğer OECD ülkeleriyle de 1.1 milyar dolarlık ticaret gerçekleştirildi. Bu dönemde serbest bölgelered Bağımsız Devletler Topluluğu ile 727 milyon 824 bin dolar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleriyle de 834 milyon 652 bin dolarlık ticaret yapıldı.

13 şubeyi bulan Elma hedef büyüttü

Elma marketler zinciri, 13. şubesini İstanbul Bostancı’da açtı.



2010’a kadar mağaza sayısını 100’ün üzerine çıkarmayı planlayan Elma Marketleri Yönetim Kurulu Başkanı Cenan Erdönmez, sektörde kalıcı olmayı istediklerini söyledi.
‘Mahallenizin marketi’ konseptiyle büyüyen Elma Marketleri, kuruluşunun 6. yılında müşterilerine sürprizler de hazırladı. Şirket, yaz kampanyası olarak, Elma alışveriş kartlı müşterilerine tatilden beyaz eşyaya kadar, toplam 101 adet hediye veriyor. Elma kartlı müşteriler, satın aldıkları her 25 YTL’lik harcamada 25 elma puanı kazanıyor.

Şölen’in ciro hedefi 280 milyon YTL


GAZİANTEP AA

Gaziantep’te faaliyet gösteren Şölen Çikolata, 120 ülkeye yaptığı ihracat ve iç piyasada hızlı büyümesiyle dikkatlerini çektiği bütün dünya çikolata devlerinden ortaklık teklifi aldı.


İsteyene su, isteyene ihtiyaç kredisi

İsteyene su, isteyene ihtiyaç kredisi

İsteyene su, isteyene ihtiyaç kredisi
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, çiftçinin yılda birkez toplu halde para aldığını fakat ödemelerinin her ay olduğunu belirterek, "Yeni ürünümüzle çiftçiyi rahatlatacağız" dedi. FOTOĞRAF: OSMAN BAKIR / AA
Ziraat Bankası çiftçilerin Bağ-Kur primlerinden, elektrik ve telefon faturalarından oluşan bir kredi paketi hazırladı. Çağlar, Ziraat'tan ikinci kredinin tarımsal sulamada avantajlar sunduğunu söyledi

25/04/2007 (1002 kişi okudu)

RADİKAL - HANNOVER - Türkiye'de son yıllarda faizlerin düşmesiyle birlikte kamu kâğıtlarından eskisi kadar para kazanamayan bankaların yeni kazanç kapıları arasına tarım sektörü de katıldı. Bazı bankalar çiftçinin kredi kullanımını artırmak için özel kartlar çıkarırken, çiftçinin bankası Ziraat Bankası da bu kesime yönelik iki yeni ürünle rekabete katıldı.
Türkiye'nin partner (ortak) ülke olduğu Hannover Sanayi Fuarı'na katılan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar tarımda çalışan insanların hasat döneminde yılda bir kere toplu para aldıklarını belirtti.

'Paketi kredilendireceğiz'
Çağlar, şunları söyledi: "Çiftçi yılda bir kez toplu para almasına rağmen, her ay ödemek zorunda olduğu ve ödemeyi geciktirdiği zaman da çeşitli mali cezalarla karşılaştığı bazı kalemler var. Bunların başında Bağ-Kur primi, elektrik ve su faturaları geliyor. Biz şubelerimize gelen çiftçilerle yaptığımız görüşmede bu durumu tespit etmiş ve sıkıntıyı giderecek bir ürün çalışması başlatmıştık. Konu Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Kurulu toplantısı sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çiftçilerimizle yaptığı ve benim de katıldığım bir sohbet toplantısında gündeme geldi. Çiftçilerimiz böyle bir ihtiyaçları olduğundan bahsettiler.
Biz de hem çiftçilerimize, hem de Başbakanımıza böyle bir çalışmamızın varlığından söz ettik. Ziraat Bankası olarak çiftçilerimizin Bağ-Kur primlerinden, elektrik ve telefon faturalarından oluşan bir paketi biz kredilendireceğiz. Her ay bu üç kalemin faturasını biz ödeyeceğiz. Uygun bir faiz yürüteceğimiz bu alacağımızı da çiftçiye devletin Ziraat Bankası kanalıyla yaptığı ödemelerden mahsup edeceğiz."
Ziraat Bankası'nın ikinci ürünü ise tarımsal sulamayla ilgili. Ziraat'ın uygulayacağı projede çiftçiler belirlenecek sulama sistemi kuran şirketlere başvuracak. Bankanın teknik elemanlarının gözetiminde ve uygun fiyatla kurulacak sulama sistemleri için bankadan kredi kullanacaklar. Krediyi de beş yıl içinde eşit taksitle geri ödeyecekler. Geri ödeme devletin çiftçiye verdiği prim ve Doğrudan Gelir Desteği'nden yapılacak kesintilerle olacak.

Pancar örneği verdi
Türkiye'nin su fakiri bir ülke haline gelmesinin önlenmesi gerektiğinin altını çizen Çağlar, bunun da yolunun suyu tasarruflu bir şekilde kulanmaktan geçtiğini söyledi. Geliştirdikleri tarımsal sulama kredisini ilk önce Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile sınırlandırmayı düşündüklerini belirten Çağlar, daha sonra yaygınlaştırma kararı aldıklarını ifade etti. Çağlar bir dönüm pancarın geleneksel (arklardan su salarak) yöntemle sulanması durumunda 97, yağmurlamaya yöntemiyle 46, damlama yöntemiyle 7, bilgisayar kontrollü damlama yöntemiyle 1 ton su gerektiğini belirtti.

55 bin Bağ-Kur'lu emekli oldu
Ziraat Bankası ve genel müdürü Can Akın çağlar son dönemde gelitirdikleri ilginç ürünlerle dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıllarda Tasarruf Teşvik Fonu kesintisi için yaptığı kredilendirmeyle dikkatleri üzerine çeken Ziraat Bankası son olarak benzer bir ürünü Bağ-Kur'lular için geliştirdi. Türkiye'de yaklaşık 70 bin kişinin prim borcu nedeniyle Bağ-Kur'dan emekli olamadığını tespit ettiklerini belirten Can Akın Çağlar şunları söyledi:
"Bu kişiler hem ekmekli olamıyorlardı, hem de sağlık güvencesinden yoksundular. Biz prim borçlarını ödemeleri için onlara kredi verdik. Kredi borçlarını piyasa rayicinin altında bir faizle beş yıl içinde ödeyecekler. Bağ-Kur maaşlarını da bizden aldıkları için biz bunu kaynakta keseceğiz. Maaşlarının üçte biri kendilerine ödecek, üçte ikisi ise borca mahsuben kesilecek. Böylelikle iki aylık bir sürede 55 bin kişiye 505 milyon YTL kredi kullandırıp emekli olmalarını sağladık. Tasarruf Teşvik Fonu kesintisinde ise 1 milyon 581 bin kişiye 1.6 katrilyon TL'lik ödeme yapmış ve bu sayede kesintilerini bir seferde almalarını sağlamıştık."

BU YILININ İLK ÇEYREĞİNDE TAŞIT KREDİLERİ KULLANIMI %15 ARTTI


Bu yılın ilk 3 aylık döneminde taşıt kredisi kullanımı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında arttı.


Bu yılın ilk 3 aylık döneminde taşıt kredisi kullanımı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında arttı.

Türkiye Bankalar Birliği ve Tüketici Finansmanı Şirketleri Derneği verilerinden yararlanılarak Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) tarafından hazırlanan rapora göre, 2006 yılının ilk 3 aylık döneminde 97 bin 55 kişiye taşıt kredisi kullandırıldı.

2005 yılı aynı döneme göre, taşıt kredisi kullanımı yüzde 15 oranında arttı.


2006 yılının ilk 3 aylık döneminde, hafif araç pazarının da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 oranında artması, kredili satış oranının artmasına neden oldu.

Geçen yılın ilk çeyreğinde kredili satış oranı yüzde 72 iken, bu yıl aynı dönemde bu oran yüzde 76 düzeyinde gerçekleşti.

2006 yılı ilk 3 aylık dönemde 1 milyar 952 milyon YTL taşıt kredisi kullanımı gerçekleşirken, geçen yıl bu rakam 1 milyar 836 milyon YTL olmuştu.

Bu yıl kullanılan kredi değeri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında arttı.

Seçimler Yaklaştıkça, Bankalar Verileri Tartıyor, Bir Sonraki Hareketleri Hesaplıyor!

Yaklaşan seçimler birçok bankayı beklemeye sevk ediyor. Birçoğu da bu süreyi seçim sonrası muhtemel sonuçları planlayarak harcayacak. Banka direktörleri kapalı kapılar ardında toplanırken, muhtemel gündemde ki bazı son günlerin tartışma temaları şöyle;

1- Faizler; Akbank Murahhas Azası ‘’ Türk faiz oranları gelecek ayki seçimler Avrupa Birliği üyelerinin 3 ‘te 2 sinden daha büyük bir ekonomi de politik denge vaat ettiği için düşebilir’’ Diğerleri bu düşüşün %1’e kadar olabileceğini ve 2008’in başına kadar gerçekleşmeyeceğini düşünüyor.

2- Tüketici Kredileri; Merkez Bankası verileri tüketici kredilerinin son 12 ayda %25 oranında bir büyüme gösterdiğini ve bu büyümenin bir önceki döneme göre üçte bir daha hızlı olduğunu gösterdi.

3- Pazar Payı Faktörleri; Türk Bankacılar Kuruluna göre Akbank Mart ayı sonunda 30.8 billion YTL ($23 billion) kredi ile Türkiye’deki bankalar içerisinde en yüksek kredi veren banka oldu.

4- Kredi Kayıt Bürosu; Kredi Kayıt Bürosu verilerine göre, bireysel kredi referans sistemi kapsamında 77 milyon kredi hesabı bulunurken, toplam kredi riski de 83 milyar YTL, kredi başına ortalama 1,078 YTL, olarak belirlendi. Türkiye Bankalar Birliği bünyesinde faaliyet gösteren Kredi Kayıt Bürosu'nun kredi referans sistemi verilerine göre, 28 milyon açık kredi kartı, 18 milyon kapalı kredi kartı, 14 milyon açık tüketici kredisi, 17 milyon kapalı tüketici kredisi bulunuyor. Bireysel kredi referans sistemi kapsamında geçen 46 milyon sorgulama gerçekleşti. Toplam 27 milyon portföy yönetim ve 19 milyon da yeni başvuru sorgulaması gerçekleşti. Kredi Kayıt Bürosu şu anda 9 ortak ve 21 üyeye sahip. Akbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Ziraat Bankası kefiller, kredi bilgileri gibi bilgileri birbiriyle paylaşıyor. Gelecekte daha çok bankanın üye olması bekleniyor.

5- Mortgage(Tutsat) İçin Hayat Sigortası; Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay mortgage kredisi kullanacak olanlara hayat sigortası yapılmasının zorunlu tutulmasının, Tüketiciyi Koruma Kanunu’na aykırılık teşkil edeceği için, mümkün olamayacağı yönündeki görüşlere ilişkin "Konut finansmanı (mortgage) sisteminin sağlıklı olarak işleyebilmesi için dünyanın her yerinde çeşitli sigorta uygulamaları bulunmaktadır’’ açıklamasını yaptı. Kanunlarca miras kabulünde krediler kadar borçlarında mirasçıya devredildiğini özellikle vurgulayan Tuncay, kredi alan kişinin vefatı halinde borç bakiyesinin sigortacı tarafından ödeneceğini, böylece kredi alanın arkasında bıraktığı kişilerin mağduriyetle karşılaşmadan konutun sahibi olabileceklerini kaydetti.

6- Mortgage(Tutsat) Pazar Payı Değerlendirmeleri; SPK Sermaye Piyasası Kurulu Türkiye'de 17 milyon konut stoku bulunduğunu, bunlardan 3.8 milyonunun kiraya verildiğini, yani Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 22'sinin (16 milyon kişi) kirada oturduğunu bildirdi. Nüfus artışı göz önüne alındığında yılda ortalama 250 bine yakın ilave konut ihtiyacı doğduğuna dikkat çeken SPK, kriz yıllarında tutulmuş, geciktirilmiş bir taleple aynı zamanda yapılamamış arz bulunduğunu, 2006 yılında konut kredilerinin 2004'e göre 10 kat artarak 2.6 milyar YTL'den 22.3 milyar YTL'ye çıktığına dikkat çekti. SPK’e göre 17.5 milyon hane halkının yaklaşık 7 milyonunun kredi taksitlerini ödeyebilir durumdadır ve yine SPK'nın tespitlerine göre faiz oranı yüzde 1'e gerilerse rakam 7.9 milyona, yüzde 0.5'in altına gerilemesi durumunda da kredi taksitlerini ödeyebilir hane halkı sayısı yaklaşık 10.5 milyona ulaşacak.

Halkbank, bireysel kredi faiz oranlarında düzenleme

Halk Bankası bireysel krediler faiz oranlarını yeniledi.

Banka, tüketici kredisinde 1-36 ay vadeli %1.64 ve özel tüketici kredisinde 1-48 ay vadeli %1.49 faiz oranı belirledi.

Faiz oranı taşıt kredisinde 1-36 ay vadeli olarak "kaskonun Halkbank aracılığı ile yapılması durumunda" %1.45, "kaskosunun banka aracılığı ile yapılmaması" durumunda ise %1.50 olarak belirlendi. Taşıt kredisinde 0 km için tahsis oranı %80, 2. elde %70 olarak şekillendi.

Öte yandan Sabit Faizli Mortgage Kredisinde faiz oranı 1-120 ay vadeli %1.36 olarak açıklanırken, tahsis oranı %70 olarak bildirildi.

Halkbank'ın diğer kredilere yönelik faiz oranları ise şöyle:

Gülen Emekli Kredisi 1-36 ay %1.46

Gazi Kredisi 1-36 ay %1.46

Sigortalı Tatil Kredisi 1-18 ay %1.69

Mavi Kalem Kredisi 1-36 ay %1.49

Kredi ödemelerine bir mola versek?

Türk Ekonomi Bankası, bankacılık alnındaki yenilikçi ürünü Molalı Kredi’yi başarılı bir reklam filmiyle tüketicilere tanıttı. Bu ürün ihtiyaç kredisi, mortgage ya da taşıt kredisini TEB aracılığı ile kullanan tüketicilere kredi vadesi boyunca her yıl istedikleri 2 ay ödemelerine ara verme imkanı sağlıyor. Böylece kredi vadesi boyunca belirli zamanlarda ödeme sıkıntısı çeken müşteriler kredi ödemelerine mola vererek bir soluklanma fırsatı bulabilecekler. Tüketicilerin kredi kullanımı aşamasında, belirli bir süre kredi ödemesine ara verebilecek olmanın rahatlığı ve güveni içerisinde olmaları alacakları kararı etkilieyecek ve onları bu ürüne yöneltecektir.

TEB ‘den kullanılan;

- YTL veya dövize endeksli

- Eşit taksitli (sabit aylık ödemesi olan krediler için)

- Kredi kullandırım tarihinden ihtibaren en az 6 ay geçmiş

- Ödemeleri düzenli olarak yapılan ihtiyaç, mortgage ve taşıt kredilerinde

Tüketicilere Molalı Kredi hizmetinden faydalanma olanağı sağlanmıştır.

TEB'in ürünlerini incelemek için aşağıdaki linki kullabilirsiniz.

Kuveyt Türk’ te hareketlilik

Kuveyt Türk Katılım Bankası gayrimenkul, araç ve ihtiyaç kredilerinin kar oranlarını indirdi. Hemen hemen tüm ürünlerinde değişiklikler gözlenen bankanın; YTL cinsinden araç kredilerinde 0.06 puanlık, yapancı para üzerinden kullandırılan araç kredilerinde ise 0.05 puanlık bir indirim yaptı.

Gayrimenkul kredilerinin kar oranlarınıda aşağı çeken banka, 120 ay vadeli YTL konut kredisi kar oranını %1.85’ ten %1.55’ e indirdi. Daha kısa vadeli kredilerinde ise %1.49’luk bir oran belirledi. Hem YTL hem de yabancı para cinsinden kullandırılan konut kredisi kar oranlarında dikkate değer indirimler yapıldı.

Diğer ihtiyaç, eğitim, seyahat gibi kredilerin ar oranları ise %2.05’ ten %1.95’e indirildi. Bu kredilerin dövize endeksli kar oranlarında ise yaklaşık 0.05 punalık bir inidirim yapıldı.

Konutta ve otoda büyük kampanyalar

Konut üreten inşaat şirketleri, durgunluğu çeşitli kampanyalarla aşmaya çalışıyor. Bazı firmalar peşinattan bile vazgeçerken, bazılarıysa faizsiz vadeleri 5 yıla kadar çıkardı

1- Evde peşinat kalktı, faizsiz vade 5 yıla dayandı

Konuttaki durgunluğu aşmak için kampanya üstüne kampanya düzenleyen inşaat şirketlerinin bazıları peşinatları yüzde 10’a kadar indirirken, bazıları da hiç peşinatsız satışa başladı. Faizsiz vade süresi de beş yıla kadar uzadı. ABD’den başlayarak dünyayı saran mortgage kaynaklı krizin etkisiyle konut kredisi faizleri yeniden yükselmeye başlayınca, inşaat şirketleri ödeme kolaylıklarıyla satışlarını artırma yolunu açtı.

Senetli satışa dönüldü
Konut kredisi faizleri yüksek seyretmeye devam edince inşaat şirketleri, 2005’ten önce olduğu gibi yine senetli satışa döndü. Konut alıcıları da konut kredisinden daha esnek olan senetli satışa yeniden ilgi göstermeye başladı. Bazı şirketler, fiyata dahil olan beyaz eşya yelpazesini de genişletti. Ankastre fırın ve bulaşık makinesinin yanı sıra buzdolabı ve klima da kampanyaya girdi.

UPHILL COURT BAHÇEŞEHİR Teknik Yapı, Uphill Court Bahçeşehir projesinde, nakit ödemelerde yüzde 14’e kadar indirim yapıyor. Yüzde 50 peşin ödeyenlere 60 aya kadar, yüzde 40 peşinata 48 aya kadar, yüzde 20 peşinata da 36 aya kadar sıfır faiz uygulanıyor.
Anlaşmalı banka kredisi faizleri ise yüzde 0.33 ile yüzde 1.09 arasında değişiyor.

SİNPAŞ Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Ottomanors ve Lagün projelerinde peşinatsız 60 ay vade yapıyor. 4, 13 ve 25’inci aylarda ara ödeme şeklinde tahsil edilen peşin satış bedeli, yıllık TÜFE +3 artış oranıyla alınıyor.

DUMANKAYA İnşaat, Trend Ekstra, Konsept İstanbul ve Akdeniz Evleri projelerindeki konutları yüzde 25 peşinatta 12 aya kadar vade farksız satıyor. 36 aya kadar 0.66, 60 aya kadar 0.92, 120 aya kadar da 1.12 vade farkı uygulanıyor.

İDEALİST KENT Hektaş İnşaat, Ümraniye’de inşa ettiği İdealistkent’te, 10 kişilik toplu alımlarda yüzde 10 indirim uyguluyor. 116 ile 199 metrekare arasında değişen ebatlardaki 2+1, 3+1, 4+1 dairelerin fiyatları 224 bin ile 443 bin YTL arasında değişiyor. 368 ile 508 metrekare arasında değişen 4 farklı tip villanın fiyatları ise 800 bin ile 1 milyon 500 bin YTL arasında değişiyor.

İSTHANBUL Han Yapı, İsthanbul projesinde konut fiyatının tamamını peşin ödeyenlere yüzde 10 indirim ayrıca da 5 bin YTL ekstra indirim yapıyor.
Konut kredisiyle alımlarda yüzde 25 peşinata 12 ay vadede sıfır vade farkı uygulanıyor. Ayrıca 60 aya kadar olan vadelerdeki faiz oranı da yüzde 0.99’u geçmiyor.

HELENIUM SUN Başarır İnşaat tarafından Kartal’da inşa edilen Helenium Sun konutları, 24 aya kadar vade farksız fiyatlarla satılıyor.
Bankalarla yapılan özel anlaşmalarla toplam tutarın yüzde 75’i kredilendirilebiliyor. Konut fiyatları 199-325 bin YTL arasında değişiyor.

ELİT YAŞAM KONAKLARI Delmar İnşaat tarafından Kurtköy’de inşa edilen Elit Yaşam Konakları’nda peşim alımlara yüzde 5 indirim uygulanıyor. Anahtar teslimine kadar vade farkı alınmayan Elit Yaşam’da 68 ile 248 metrekare arasında değişen konutlar, 159 bin ile 490 bin YTL arasındaki fiyatlarla satılıyor.

KA GOLF BELEK Kayı Gayrimenkul’ün Belek’te inşa ettiği Ka Golf Belek projesinden 15 Haziran’a kadar apart daire satın alanlara buzdolabı, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi ve her odaya klima hediye ediliyor. Ka Golf Belek’te 70 ile 217 metrekare arasındaki konutların fiyatları 82 bin ile 235 bin euro arasında değişiyor.

ROSE MARİN Gül Yapı’nın Mimarsinan’da inşa ettiği Rose Marin projesinde, konutlar 48 aya kadar sıfır faizle satılıyor.

İKEBANA EVLERİ Güneri İnşaat tarafından Yenibosna’da inşa edilen İkebana Evleri projesinden banka kredisiyle yapılan alımlarda ilk taksitler temmuz ayına kadar erteleniyor. Konutun yüzde 45’ini peşin ödeyenlerden ise 36 aya kadar vade farkı alınmıyor. Diğer seçeneklerdeki vade farkları yüzde 0.55 ile yüzde 0.93 arasında değişiyor.

ZEYTİNSUYU TEPESİ EVLERİ Saros İnşaat tarafından Kamiloba’da inşa edilen Zeytinsuyu Tepesi Evleri’ndeki 400 bin YTL olan villa fiyatları 40 bin YTL indirimle 360 bin YTL’ye satılıyor. Mayıs ayı sonuna kadar sürecek kampanyada yüzde 1.23 faiz oranıyla kredi kullandırılıyor.

SARIYER PARK Propa İnşaat tarafından Sarıyer’de inşa edilen projede yüzde 25 paşinat ödenmesi halinde 16 aya kadar vade farksız satış yapılıyor.


2- Bütün markalarda ciddi indirimler var

Dövizdeki dalgalanma nedeniyle fiyat ayarlamaları yapan otomotivciler, kampanyalara da ara vermiyor. 7 bin YTL’yi bulan indirimler, uygun ödeme koşulları ve hediyeler veriyorlar

AUDİ: A3 Sportback 1.4 TFSI modelini 2+2 yıl Full Life garantiyle, ayda 346 Euro’ya sunuyor.

CHEVROLET: Mayıs ayı boyunca Captiva ve Epica modellerini Kasım 2007 fiyatıyla ve 1.150 YTL değerindeki Mio 720 Entegre Kameralı ve Bluetooth’lu Navigasyon sistemiyle satıyor.

CITROEN: Mayıs ayı boyunca tüm modellerinde kampanya indirimi var. Kampanya kapsamında C1’de 500 YTL, C2’de 750, C3 1000 YTL, C4 2 bin 100 YTL, C4 Sedan 5 bin 750 YTL, C4 Picasso 2 bin 500 YTL, Grand C4 Picasso 3 bin YTL, Xsara Picasso ise 2 bin YTL’yi bulan indirimlerle satılıyor.

FIAT: Mayıs ayı boyunca Linea modelinde Fiat Finans’tan 20 bin YTL için 24 ay yüzde 0.99 faizli kredi avantajının yanı sıra anahtar teslimde 3 bin YTL’ye varan nakit indirimi yapıyor. Ayrıca Grande Punto modelinde de aynı şartlardaki kredi imkânının yanı sıra 3 bin 350 YTL’ye varan nakit indirimi uygulanıyor.

FORD: Ay sonuna kadar Ford Transit alanlara klima, Transit Connect Kombi GLX alan parolu kart sahiplerine Türkçe ses kontrollü bluetooth sistemi hediye ediliyor. 15 Mayıs’a kadar da garantisi bitmiş Ford marka araçların periyodik bakım ve mekanik onarımında KDV indirimi uygulanıyor.

HYUNDAI: Binek araç grubunda Accent Era, Matrix, Santa Fe ve Tucson modellerinde, ticari araç grubundaki H-1 ve H100 modellerine mayıs ayına özel 1.000 YTL’ye varan yakıt desteği sunuyor. Ayrıca Santa Fe ve Tucson alanlara araç üstü taşıma aparatı, ön arka tampon koruyucu ve yan basamakları hediye.

KIA: Piyasaya yeni sunduğu modeli Cee’d için özel bir tanıtım fiyatı uyguluyor. Üç ve beş kapılı Hatchback kasa tipiyle satışa çıkan Cee’d, 31 bin 790 YTL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. Ayrıca Cerato ve Rio modellerinde peşinatsız kredi imkanı ve 1.250 YTL takas desteği var.

LAND ROVER: Yeni Freelander 2 modeli, 31 Mayıs’a kadar yüzde 0’dan başlayan faizler ve 60 aya varan vade seçeneğiyle sunuluyor.

MITSUBISHI: Colt’un 3 ve 5 kapılı versiyonlarında 1.600 YTL’yi bulan, L200 4x4’lerde 600 YTL’den başlayan indirimler uygulanıyor.

NISSAN: Bu ay Micra ve Note modellerinde 2 bin YTL, Pick Up ve Navara’nın tüm versiyonlarında 4 bin YTL indirim var.

OPEL: Binek ve ticari modellerinde indirimler var. Corsa’nın tüm versiyonlarında 500 YTL, Meriva’da 3 bin 500-4 bin YTL arasında indirimler uygulanırken, Astra Classic’te bu miktar 1.500 YTL, yeni Astra HB’de 2 bin ile 3 bin 500 YTL, Astra Sedan’daysa motor seçeneklerine göre 1.000 ile 3 bin 500 YTL arasında değişiyor. Yeni Zafira’da 1.000 ile 2 bin YTL arasında indirim uygulanırken, Vectra modellerinde bu miktar yine motor seçeneklerine göre 4 bin 500 YTL ile 6 bin YTL arasında. Ayrıca Antara’da 7 bin, Combo’da 5 bin YTL’ye varan indirimler var.


PEUGEOT: Mayıs ayı boyunca 107 modeline 542 YTL, 206 modellerine 941 YTL, 207’ye 1.941 YTL indirim sunuyor. 407 modelindeyse 750 YTL yakıt indirimi uygulanıyor.

RENAULT: Daha önce başlatılan 1 yıl boyunca İSPARK otoparklarından ücretsiz yararlanma imkânı, bu ay da sürüyor. Yeni Clio HB modelindeyse 1.250 YTL’lik kasko indimi, 5 Haziran’a kadar uzatılmış.

SAAB: Mayıs ayı boyunca Saab 9-3 ve 9-5 modellerinde 4.720 Euro, tüm Aero Modellerde ise 5.428 Euro perakende kampanya indirimi yapıyor.

SUBARU: Impreza HB modelini Mayıs ayı boyunca 34 bin 400 YTL’den başlayan fiyatlar ve 2 bin 500 YTL peşin alım indirimiyle sunuyor.

TOYOTA: Corolla, Auris, Yaris modellerinde 2 bin YTL, RAV 4 modelinde 2 bin 500 YTL ve Avensis modelinde de 3 bin 750 YTL’ye varan fiyat avantajları devam ediyor.

VOLKSWAGEN: Doğuş Otomotiv-VW Binek Araç, Jetta modeli için başlattığı kampanya ile aracın 102 HP’lik 1.6 lt benzinli motorlu ve “Primeline” donanımlı versiyonunu 34 bin 800 YTL anahtar teslim satış fiyatıyla sunuyor. Ayrıca Volkswagen’in popüler hafif ticarisi Caddy için düzenlenen özel kampanya ile peşin alımlarda yüzde 7.5 indirim avantajı, kredili alımlardaysa 60 aya varan vadeler mevcut.

“Yılın Bankası” Seçilen Halkbank’a Bir Ödül de Bank of New York’tan

Halkbank, Ekovitrin Dergisi tarafından bu sene yedincisi düzenlenen Ekonominin Oskarları töreninde “Yılın Bankası” ödülünün sahibi oldu. Banka, aynı zamanda Bank of New York Mellon tarafından verilen “STP Kalite Ödülü”ne de üçüncü kez layık görüldü.

“Yılın Bankası” ödülünün sahibi, Ekovitrin Dergisi’nin yaklaşık 10.000 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği anketin sonuçlarına göre belirlendi. Törende ödülü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden alan Halkbank Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çelik “Kalite ve dinamizmden ödün vermeden sürdürdüğümüz hizmetimizle 70. kuruluş yıldönümümüzde, Türk halkı tarafından ‘Yılın Bankası’ ödülüyle taçlandırılmaktan şeref duyduk” dedi.

Halkbank, 2007 yılında gönderdiği uluslararası standartlardaki ödeme emirleri ile Bank of New York Mellon’ın “STP Kalite Ödülü”nü almaya da hak kazandı. Büyük miktarda yapılan dolar transferi işlemlerinde yüksek hatasızlık oranına ulaşan Halkbank, 2006 ve 2007 yıllarında da aynı ödüle layık görülmüştü.

Ödül töreninde konuşan Dış İşlemler Operasyonları Daire Başkanı Suat Kepenek, “Halkbank olarak hem müşterilerimizin hem de iş ortaklarımızın hayatını kolaylaştıracak mükemmel hizmeti sunabilmek bizim için çok önemli. Bu hassasiyetimizin ve çabamızın üç yıldır üst üste uluslararası bir ödülle mükâfatlandırılıyor olması bize gurur veriyor. Ödüllerimiz, Halkbank’ın Türk halkını dünya kalitesinde hizmetle buluşturduğunun en önemli kanıtıdır” dedi.

Dünyada 1600 banka ile çalışan Bank of New York, STP (Straight Through Processing - Uçtan Uca Otomasyon) Kalite Ödülü’nü havale hacminin büyük olduğu piyasalarda transferlerdeki hata payının minimuma indirilmesini motive etmek amacıyla veriyor. Para transferi işlemlerindeki hatasızlık oranı dikkate alınarak verilen ödülde hatasızlık yüzdelerinin belirlenmesi ülkeden ülkeye farklılaşıyor. Türkiye için belirlenen hatasızlık oranı ise %95.

Türkiye’de 1986 yılından itibaren kullanılmaya başlanan SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) sistemi ise 192 ülkeden 7000 banka ve mali kurumun üye olduğu ve para transferi yaparken kullanılan bir sistem.

Trafik sigortasına yüzde 147’ye zam

Bugüne kadar Türkiye’nin her yerinde ayni fiyata satilan trafik sigortasinin primleri, 1 Temmuz’dan itibaren hem sigorta sirketlerine hem de illere göre degisecek. Yeni uygulama ile özellikle Istanbul’da otomobillerin ve taksilerin primleri ciddi artiyor.


1 Temmuz’dan itibaren zorunlu trafik sigortasinda yeni uygulama basliyor. Bugüne kadar sigortanin teminat limitlerini ve primlerini Hazine’nin belirledigi trafik sigortasinda, yarindan itibaren sigorta sirketleri, primleri kendileri serbestçe belirleyebilecek. Böylece, daha önce Türkiye’nin her tarafinda ayni fiyata satilan trafik sigortasinda primler, 1 Temmuz’dan itibaren hem sigorta sirketine hem de illere göre degiskenlik gösterecek. Bir süredir yeni uygulamaya hazirlanan sigortacilar; hasarin çok yüksek oldugu büyük illerde sigorta primlerinin artacagini, Anadolu’daki illerde ise bugünkü fiyatlardan daha da asagi trafik poliçesi satilacagini söylüyor.

Rehber tarife hazirlandi

Zorunlu trafik sigortasina; özel araçlar 160 YTL, ticari araçlar 200 YTL, taksiler 575 YTL, minibüsler 410 YTL, otobüsler ise 1 milyon 150 bin YTL prim ödüyordu.

Sigorta sektörünün çati kurulusu olan Türkiye Sigorta ve Reasürans Sirketleri Birligi (TSRSB) ise yeni uygulamanin baslamasina çok az bir zaman kala, illere göre farkli primlerin belirlendigi öneri niteliginde rehber tarife hazirlayarak, sigorta sirketlerine gönderdi.

Ankara’da zam yüzde 18

Bu öneri tarifeye göre, 1 Temmuz’dan itibaren Istanbul’da otomobillerin trafik sigortasina yüzde 38, Ankara’da yüzde 18 zam geliyor. Taksilerin ise trafik sigortasina ödeyecekleri prim, Istanbul için yüzde 147 artiyor. TSRSB Genel Sekreter Yardimcisi Erdinç Yurtsever, hazirladiklari rehber tarifeye sigorta sirketlerinin uyma zorunlulugununun olmadigini belirterek, yeni uygulama ile 46 ilde trafik sigortasi primlerinin yüzde 50’lere varan oranlarda düstügünü, 35 ilde ise arttigini bildirdi.

Trafik sigortasinda yeni uygulamaya geçilmesine bir gün kala, sigorta sirketlerinin primleri belirlerken TSRSB’nin önerisine uyup uymayacagi ve sirketlerin belirledikleri prim oranlari merak konusu.

Fiyatlar serbest belirlenecek

Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, sirket olarak prim tarifesini hazirlarken hem kendi istatistiklerini hem de TSRSB tarafindan düzenlenen rehber tarifeyi dikkate aldiklarini söyledi. Utkueri, 1 Temmuz’da baslayacak uygulama ile sigorta sirketlerinin araç, il ve müsteri tipine göre fiyatlarini serbest olarak belirleme imkanina kavusacaklarini, sirketler arasinda hasarin düsük oldugu Anadolu illerinde ise fiyat rekabetinin yüksek olacagini kaydetti. Yapi Kredi Sigorta Genel Müdürü Murat Güvenel, yeni prim tarifelerinin il bazinda degiskenlik gösterecegini belirterek, özellikle Istanbul, Ankara, Izmir gibi büyük sehirlerde hasar orani yüksekligine göre tarifede prim farkliligi uygulayacaklarini kaydetti.

Sigortalinin yasi da etken

Ergo Isviçre Sigorta Genel Müdürü Murat Balci, trafik sigortasinda yeni dönemde TSRSB’nin hazirladigi rehber tarifeye uygun hareket edeceklerini söyledi. Genel olarak Istanbul, Ankara ve Izmir’de özellikle yükselen teminatlar ve yüksek hasarlar nedeniyle tüm kullanim oranlarinda artislar olacagini ifade eden Balci, Bu artis özellikle tüzel kullanimda olan otomobil ve kamyonetlerde daha fazla görülüyor. Tarifemizde kullanici yasi, cinsiyet, aracin motor hacmi gibi belli mikro parametrelere göre farkliliklar uygulayacagiz dedi.

Finans Sigorta Genel Müdürü Recai Dalas, yeni dönemde primler belirlenirken müsteri ile ilgili bilgilerin önem kazanacagini söyledi. Dalas, teknolojik altyapisi ve tarife yapma becerisi daha iyi olan sirketlerin primleri belirlerken daha fazla fiyat degiskeni kullanacagini belirterek, sirket olarak bu konuda mantik çerçevesinde rekabetçi olacaklarini kaydetti.

Müsteriye göre fiyat dönemi

Ray Sigorta Genel Müdürü Nuzhet Atabek, yeni dönemde belirledikleri primler üzerinden yüzde 10 ile yüzde 20 arasinda indirim ve artirim uygulayacaklarini ifade ederek, sigortalinin yasi, müsteri devamliligi, aracin yakit türü, mobil telefon hattinin türü gibi indirim ve artirim kriterleri benimsediklerini kaydetti. Genel Sigorta Genel Müdür Yardimcisi Serdar Gül, TSRSB’nin yayinladigi rehber tarifeden ortalama yüzde 15 indirimli trafik sigortasi tarifesi belirlediklerini söyledi. Gül, Sigortalinin yasina, hasar durumuna; minibüsler, küçük otobüsler için de kasko ve zorunlu koltuk sigortasinin sirketimizde olup olmamasi gibi kriterlere göre fiyatlandirma yapacagiz dedi. Isik Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, asiri indirim ve artirimlara gitmediklerini söyledi. Koçak, Ilk üç ay sirket uygulamalarini gözlemledikten sonra tarifemizi yeniden gözden geçirecegiz dedi.

Axa Oyak Sigorta ise, yeni dönemde trafik sigortasinda müsteri bazli fiyat uygulamasi yapacak. Ancak, belirlenen fiyatlar tüm dagitim kanallarinda ayni olacak.

Bankalardan kredi alırken “komisyon”a dikkat

ankaların son dönemde çıkardığı düşük faiz oranlı bireysel kredilerde, “komisyon” ve “masraf” adı altında yapılan kesintiler, yüksek faizli krediye yakın ödeme gerektiriyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, bankalar tüketicilerin ihtiyaçlarına göre her geçen gün yeni bireysel kredi çeşitleri sunuyor. Bankalar arasındaki rekabet ise son dönemde enflasyonun da altında faiz oranına sahip kredilerin gündeme gelmesine neden oldu. Ancak, söz konusu düşük faiz oranlarına sahip krediler alınırken, tüketicilerin “komisyon” ve “masraf” adı altında yapılan kesintilere dikkat etmesi gerekiyor. Bankalar düşük faiz oranının neden olduğu gelir kaybını, krediyi verirken gerçekleştirdikleri kesintileri artırarak telafi etme yoluna gidiyor.

KOMİSYON BİR KAÇ KAT ARTIYOR

Örneğin, bir bankanın verdiği bireysel ihtiyaç kredisi kapsamında alınacak 5 bin YTL’lik bir kredide yüzde 1,69 oranındaki faiz tercih edilirse, ödenecek komisyon, dosya ve sigorta masrafları 200 YTL civarında oluyor.

Ancak, aynı kredinin 0,53’lük faiz oranıyla alınması halinde, söz konusu komisyon ve masraflar, 500 YTL’yi buluyor. Böylece toplamda geri ödenen miktar, yüksek faizli seçenekle aynı seviyeye gelmiş oluyor.

Bir diğer banka ise “İndirimli İhtiyaç Kredisi” adıyla sunduğu kredide, 12 ay vadede yüzde 1,71 oranında faize yüzde 1 komisyon kesintisi yaparken, yüzde 1,17 oranındaki faizde ise kesintiyi yüzde 5’e çıkarıyor.

Bankadan 12 ay vadeyle 5 bin YTL’lik kredi alınması halinde, yüzde 1,71 faiz oranında yaklaşık 230 YTL, 1,17 faiz oranında ise yaklaşık 460 YTL kesinti gerçekleştiriliyor.

Trafik Sigortası primleri 1 Temmuz’dan itibaren serbest

Hazine tarafından belirlenen Zorunlu Trafik Sigortası’nda 1 Temmuz 2008' dan itibaren yeni uygulamaya geçiliyor. Artık Zorunlu Trafik Sigortası primleri sigorta şirketlerince serbestçe belirlenecek. Tüm otomobillerin kanunen yaptırmak zorunda olduğu trafik sigortasında, hem teminat limitleri hem de sigorta primi Hazine Müsteşarlığı tarafından belirleniyordu. Her yılın başında da teminatlar ve primler günün şartlarına göre revize edilip, sigorta şirketlerine duyuruluyordu. Sigorta şirketleri de Hazine’nin tespit ettiği bu prim üzerinden trafik sigortasını satıyordu. Bu yüzden de trafik sigortasının primi şirketten şirkete değişmediği gibi Türkiye’nin her yerinde de aynı fiyat uygulanıyordu.

1 Temmuz’da başlayacak yeni uygulama ile Zorunlu Trafik Sigortasında teminat limitlerini eskiden olduğu gibi yine Hazine oluşturacak, primleri ise sigorta şirketlerinin kendileri serbestçe belirleyip sigortalıya satabilecek. Şirketler, araç türüne göre il bazında temel sigorta primini serbestçe belirlerken, tespit edilen tutar üzerinden %10 oranında indirim veya %20 oranında artırımı aşmamak kaydıyla primleri belirleyecekler. Belirlenen tarifeler de 3 aydan önce değiştirilemeyecek. Sigorta şirketi aynı riske sahip araçlara veya araç sahiplerine düzenlenen sigorta sözleşmelerinde aynı prim üzerinden düzenleme yapacak. Böylece zorunlu olmasından dolayı Türkiye’de en çok satışı yapılan ve poliçe sayısı da 10 milyonu geçen trafik sigortasında yeni dönemde primler, hem illere hem de sigorta şirketine göre farklılık gösterecek. Bugün için, zorunlu trafik sigortası için sürücüler 160 YTL, şirket araçları ise 200 YTL prim ödüyor. Yeni uygulama kapsamında risk faktörü etkisiyle büyük şehirlerdeki sürücülerin ödeyeceği primlerin yükselmesi, diğer illerdeki sürücülerin ödeyeceği primlerin ise düşmesi bekleniyor.

6 ayda 30 milyar YTL tüketici kredisi

6 ayda 30 milyar YTL tüketici kredisi
24.08.2008 19:41

6 ayda 30 milyar YTL tüketici kredisi Yılın ilk yarısında 3 milyona yakın yurttaş, 30 milyar YTL’nin üzerinde yeni tüketici kredisi kullandı. Kredi kullanan sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29, kullanılan kredi miktarı ise yüzde 50’ye yakın artış gösterdi.
(ANKA) - Yılın ilk yarısında 16.8 milyar YTL tutarında ihtiyaç, 10.1 milyar YTL’lik konut, 2.9 milyarlık taşıt ve 1.3 milyar YTL’lik diğer türden tüketici kredisi kullanıldı. Miktar bazında çok artış 5.3 milyarla ihtiyaç kredilerinde gerçekleşti.

Yılın ilk yarısında yaklaşık 3 milyon kişi 30 milyar YTL’nin üzerinde tüketici kredisi kullandı. Kredi kullananların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29, kullanılan miktar ise yüzde 50’ye yakın artış gösterdi.
Türkiye Bankalar Birliği, tüketici kredisi kullandıran 36 bankanın toplulaştırılmış verilerinden oluşan ve Nisan-Haziran dönemine ait verileri yansıtan Tüketici Kredileri raporunu açıkladı. Buna göre anılan üç aylık dönemde 1 milyon 502 bin 715 kişiye, 15 milyar 569 milyon YTL tutarında tüketici kredisi kullandırıldı. Kredi kullanan kişi sayısı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19, bu yılın bir önceki üç aylık döneme göre ise yüzde 2 arttı. Aynı dönemde kullandırılan kredi miktarı ise önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26, bir önceki üç aylık döneme göre ise yüzde 1 oranında artış gösterdi.

-ALTI AYDA 30 MİLYAR KULLANILDI-

ANKA’nın, üç ayda bir yayınlanan söz konusu rapor kapsamındaki çeyreklere ilişkin verilerini kullanarak yaptığı hesaplamaya göre, bu yılın Ocak-Haziran döneminde tüketici kredisi kullanan kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28.8 artarak 2 milyon 976 bin 987’ye, kullanılan kredi miktarı da yüzde 47.8’lik artışla 31 milyar 5 milyon YTL’ye yükseldi.
Ocak-Haziran döneminde, 2 milyon 565 bin 152 kişi toplam 16 milyar 815 milyon YTL tutarında ihtiyaç, 151 bin 181 kişi 10 milyar 75 milyon YTL’lik konut, 95 bin 838 kişi 2 milyar 860 milyon YTL tutarında taşıt kredisi kullandı. Bu kategorilerin dışında yer alan diğer tüketici kredilerinde kullanan sayısı 164 bin 816, kullanım miktarı 1 milyar 256 milyon YTL olarak belirlendi.
Geçen yılın aynı dönemine göre oransal bazda en yüksek artış, toplamdaki payı düşük olan "diğer" krediler dikkate alınmaz,a yüzde 53.4’le konut kredilerinde gerçekleşti. Bunu yüzde 45.6 ile ihtiyaç kredileri, yüzde 34.5’le taşıt kredileri izledi.
Miktar bazında en fazla artış ise 5 milyar 268 milyon YTL ile ihtiyaç kredilerinde gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre kullanılan konut kredisi miktarı 3 milyar 507 milyon, taşıt kredileri 733 milyon, diğer krediler de 513 milyon YTL arttı.

/**
Tüketici kredisi kullanan kişi sayı ve alınan kredi miktarı(Ocak-Haziran)

Kişi sayısı Tutar (Milyon YTL)

2008 2007 Değ.(%) 2008 2007 Değ.(%)
Taşıt 95.838 85.372 12,3 2.860 2.127 34,5
Konut 151.181 105.862 42,8 10.075 6.568 53,4
İhtiyaç 2.565.152 2.030.795 26,3 16.815 11.547 45,6
Diğer 164.816 89.580 84,0 1.256 743 69,1
TOPLAM 2.976.987 2.311.609 28,8 31.005 20.984 47,8
**/

-TÜKETİCİ KREDİSİ STOKU 75 MİLYAR YTL-

Tüketici kredilerinin bakiyesi Haziran sonu itibariyle 75 milyar 49 milyon YTL düzeyinde gerçekleşti. Yeni kullanımlar ve kapatılan hesaplardan sonra söz konusu bakiye, bir yıl önceki düzeyine göre net 22 milyar 998 milyon YTL artış gösterdi. Geçen yılın Haziran sonunda 52 milyar 51 milyon YTL olan tüketici kredilerinin bakiyesi, Eylül 2007 sonunda 57 milyar466 milyon, 2007 sonunda 64 milyar 2 milyon, Mart 2008 sonunda 69 milyar 873 milyon YTL’ye yükselmişti.
Geçen yılın Haziran sonunda 6 milyon 272 bin 213 olan tüketici kredisi borçlusu yurttaş sayısı da bir yıllık dönemde net olarak 2 milyon 78 bin 710 artarak bu yılın Haziran ayı sonunda 8 milyon 350 bin 923’e ulaştı.
Haziran sonu itibariyle tüketici kredisi bakiyesinin 36 milyar 203 milyon YTL’sini konut, 30 milyar 979 milyonunu ihtiyaç, 5 milyar 892 milyonunu taşıt ve 1 milyar 975 milyon YTL’sini de diğer krediler oluşturuyor.
Aynı tarih itibariyle tüketici kredisi borçlularının 6 milyon 236 bin 182’sinin ihtiyaç kredisi borcu bulunduğu belirlendi. Konut kredisi borcu olanlar 730 bin 512, taşıt kredisi borçluları 440 bin 251, diğer kredi borcu olanların sayısı da 943 bin 978 olarak belirlendi.

/**
Tüketici kredisi bakiyesi ve borçlu sayısı

Haz.2007 Eyl.2007 Ara.2007 Mart 2008 Haz.2008
Borçlu sayısı(Kişi)
Taşıt 490.634 514.839 517.769 506.150 440.251
Konut 564.193 629.200 681.433 729.208 730.512
İhtiyaç 4.932.944 5.337.706 5.565.574 5.976.139 6.236.182
Diğer 284.442 244.691 159.006 300.895 943.978
TOPLAM 6.272.213 6.726.436 6.923.782 7.512.392 8.350.923
Miktar (Milyon YTL)
Taşıt 5.868 5.776 5.964 5.819 5.892
Konut 25.471 28.132 30.735 33.930 36.203
İhtiyaç 19.936 22.630 25.869 28.375 30.979
Diğer 776 927 1.434 1.748 1.975
TOPLAM 52.051 57.466 64.002 69.873 75.049
**/

Large U.S. bank collapse seen ahead

The worst of the global financial crisis is yet to come and a large U.S. bank will fail in the next few months as the world's biggest economy hits further troubles, former IMF chief economist Kenneth Rogoff said on Tuesday.

"The U.S. is not out of the woods. I think the financial crisis is at the halfway point, perhaps. I would even go further to say 'the worst is to come'," he told a financial conference.

"We're not just going to see mid-sized banks go under in the next few months, we're going to see a whopper, we're going to see a big one, one of the big investment banks or big banks," said Rogoff, who is an economics professor at Harvard University and was the International Monetary Fund's chief economist from 2001 to 2004.

"We have to see more consolidation in the financial sector before this is over," he said, when asked for early signs of an end to the crisis.

"Probably Fannie Mae and Freddie Mac -- despite what U.S. Treasury Secretary Hank Paulson said -- these giant mortgage guarantee agencies are not going to exist in their present form in a few years."

Rogoff's comments come as investors dumped shares of the largest U.S. home funding companies Fannie Mae and Freddie Mac on Monday after a newspaper report said government officials may have no choice but to effectively nationalize the U.S. housing finance titans.

A government move to recapitalize the two companies by injecting funds could wipe out existing common stock holders, the weekend Barron's story said. Preferred shareholders and even holders of the two government-sponsored entities' $19 billion of subordinated debt would also suffer losses.

Rogoff said multi-billion dollar investments by sovereign wealth funds from Asia and the Middle East in western financial firms may not necessarily result in large profits because they had not taken into account the broader market conditions that the industry faces.

"There was this view early on in the crisis that sovereign wealth funds could save everybody. Investment banks did something stupid, they lost money in the sub-prime, they're great buys, sovereign wealth funds come in and make a lot of money by buying them.

"That view neglects the point that the financial system has become very bloated in size and needed to shrink," Rogoff told the conference in Singapore, whose wealth funds GIC and Temasek have invested billions in Merrill Lynch and Citigroup

In response to the sharp U.S. housing retrenchment and turmoil in credit markets, the U.S. Federal Reserve has reduced interest rates by a cumulative 3.25 percentage points to 2 percent since mid-September.

Rogoff said the U.S. Federal Reserve was wrong to cut interest rates as "dramatically" as it did.

"Cutting interest rates is going to lead to a lot of inflation in the next few years in the United States."

Analysts see tough quarter for U.S. investment banks

Wall Street research analysts are projecting yet another tough quarter for U.S. investment banks marked by additional writedowns across a series of fixed-income assets amid an already weak operating environment.

Shares of Lehman Brothers Holdings Inc fell as much as 9 percent in morning trade Thursday, after a Citigroup analyst forecast big losses for the fourth largest U.S. investment bank, while a newspaper reported that an intended asset sale had collapsed.

Citigroup analyst Prashant Bhatia widened his third-quarter loss estimate for Lehman Brothers Holdings Inc. Bhatia and Lehman Brothers Inc analyst Roger Freeman also cut their third-quarter earnings estimates for Goldman Sachs Group Inc and Morgan Stanley.

"We are lowering our third-quarter estimates to reflect the difficult operating environment, characterized by lower client-related trading volumes and losses on hard-to-sell assets," Citigroup's Bhatia said.

Bhatia expects Lehman to take fresh asset-related writedowns of $2.9 billion. He expects $1.8 billion in writedowns at Goldman and $1.7 billion at Morgan Stanley.

"Based on further deterioration in several indices, we expect further writedowns, primarily related to mortgage assets," Bhatia wrote in an August 20 note to clients.

Lehman analyst Roger Freeman said writedowns for this quarter would come from exposures to prime residential mortgages, subprime mortgages and securities, Alt-A residential mortgages and securities, collateralized debt obligations, and leveraged loans.

Commercial mortgages have also experienced price depreciation this quarter, as measured by widening commercial mortgage-backed securities spreads and a decline in the CMBX index, which tracks commercial-mortgage-backed securities, Freeman said.

Troubled-asset disclosures for U.S. brokers and asset managers total $443 billion, down from $599 billion a quarter ago, Hecht said. He, however, added that there was still quite a "hangover" to work through for the industry.

Among the companies under his coverage, Lehman has the largest exposure to troubled assets at about $72 billion, while Morgan Stanley has the least at about $25 billion, Hecht said.

Financial services firms have recorded more than $400 billion in writedowns on investments, largely as a result of the subprime mortgage crisis which has roiled global markets since last year.

THIRD-QUARTER OUTLOOK

Lehman's Roger Freeman and Citigroup's Prashant Bhatia were the latest among Wall Street research analysts to cut their outlook for U.S. investment banks.

Since the start of this month, analysts at Merrill Lynch, Fox-Pitt and Bernstein have cut their estimates for Goldman and Morgan Stanley, while forecasting a third-quarter loss for Lehman.

Freeman on Thursday cut his third-quarter earnings estimates for Goldman to $1.70 a share from $3.77, and for Morgan Stanley to 75 cents a share from $1.13.

A second round of estimate cuts is most likely with Goldman's earnings and this will cause shares of the largest U.S. securities firm to be at the "greatest risk" through the end of the quarter, Freeman said.

Freeman rates Goldman and Morgan Stanley "equal-weight."

Citigroup's Bhatia cut his earnings estimates for Goldman to $2.50 a share from $4.50, and for Morgan Stanley to 75 cents a share from 76 cents.

He widened his third-quarter loss view for Lehman to $3.25 a share from 41 cents a share.

NEUBERGER SALE LESS LIKELY?

Bhatia, however, said he saw a "lower probability" that Lehman would sell its Neuberger Berman business or raise capital in the near term.

Several Wall Street analysts have been speculating a possible sale of all or a portion of Lehman's asset-management business -- a move mentioned in media reports as a possibility for weeks.

Experts estimate the business, whose core is Neuberger Berman, could be worth about $8 billion.

"Even under the potentially more stringent rating agency guidelines related to the amount of preferred securities in the capital mix, we anticipate that Lehman can absorb over $3 billion of after-tax losses without adding more common equity," Bhatia said.

Bhatia rates Lehman and Morgan Stanley "buy," and Goldman "hold." He cut his price target on the shares of Lehman to $35 from $50. Shares of Lehman closed at $13.73 Wednesday on the New York Stock Exchange, while those of Goldman closed at $158.25 and Morgan Stanley at $37.40.

Uncertainty hangs over the fate of Fannie and Freddie

Anxiously awaiting a move by the Treasury Department and spurned by large investment firms, Freddie Mac and Fannie Mae find themselves unable to raise capital and with little ability to maneuver, as analysts warned that the risks may hit other banks as well.

Treasury officials have reviewed multiple plans for intervention, the New York Times reported on Saturday.

But they have not identified a set of triggers that will compel a government bailout. Nor have they indicated to Freddie Mac or Fannie Mae executives when a bailout may occur or what form it may take, the report added.

Shares of Fannie Mae and Freddie Mac fell further this week after news reports suggested the federal government was poised to nationalize the two companies, which together underwrite or guarantee nearly half of the $12 trillion U.S. mortgage market.

Fannie Mae and Freddie Mac's $36 billion in preferred stock was downgraded to the lowest investment-grade rating by Moody's Investors Service, which said the increased likelihood of "direct support" from the U.S. Treasury may devalue the securities, dealing another blow to the ailing mortgage companies.

“As long as there is uncertainty over Treasury’s plan, we can’t raise money, and as long as we can’t raise money, there’s going to be more and more speculation about Treasury’s plan,” an executive with one of the mortgage firms, who was not authorized to speak to the media, told NYT.

In recent days, Freddie Mac has met with potential investors at the law offices of Davis, Polk & Wardwell.

But the company has been told by several private equity giants — the Texas Pacific Group, Kohlberg Kravis Roberts & Company, the Carlyle Group and the Blackstone Group — that those investors are unwilling to purchase any type of new stock in the company until it is clear what steps the Treasury Department may take to assist the ailing firm.

A seperate report said the Treasury still believes that housing finance giants Fannie Mae and Freddie Mac should remain shareholder-owned, according to a source familiar with Treasury thinking.

Treasury Secretary Henry Paulson last month outlined a series of backstop measures that could be used to support Fannie Mae and Freddie Mac, including a fresh injection of capital from the government.

Speculation has mounted in financial markets that Treasury eventually would be forced to add capital, causing investors to question how such a move could affect the corporate structures.

When Paulson announced the lifeline for Fannie Mae and Freddie Mac in July, he and President George W. Bush both said that government policy aimed to maintain the government-sponsored enterprises as private enterprises.

The U.S. Congress backed the proposal in July and on Friday, the White House said that Paulson has unencumbered power to deal with the current crisis as he sees fit.

RISKS MAY HIT BANKS

Common shareholders of Fannie Mae and Freddie Mac may not be the only ones who suffer if the U.S. government has to step in to rescue the companies, Dow Jones wires commented on Saturday.

Banks that hold their so-called junior debt may also take major earnings hits under a bailout, analysts told Dow Jones.

Only a handful of banks have voluntarily disclosed how much of their exposure to the two troubled government-sponsored enterprises, or GSEs, is in preferred stock or subordinated debt.

Those securities face a higher risk of being wiped out under a bailout than senior debt or mortgage-backed securities.

Analysts at research firm CreditSights estimated there was about $50 billion in vulnerable GSE junior securities outstanding, with banks likely holding a large portion of that amount.

Most bank holdings of Fannie and Freddie securities are in senior debt or mortgage-backed securities, which most analysts say are virtually certain to be protected under any bailout scenario.

But support for the junior securities is less certain, and they could emerge as yet another burden to an industry already saddled with problems.

For example, if Sovereign Bancorp Inc. (SOV), a Philadelphia-based commercial bank, had to write down its entire portfolio of GSE junior securities, the hit would amount to about four quarters of the bank's earnings, the CreditSights analysts said.

Home buyers hold fate of U.S. economy

The willingness and ability of Americans to come back into the housing market over the next few months will determine whether the U.S. economy experiences a mild downturn or the deepest recession in 30 years.

Many economists say that home prices have another 10 percent to fall to bring them into balance with rents and incomes. A fall of that magnitude would elicit a huge sigh of relief from Wall Street and Washington.

But it wouldn't take much -- a further clampdown by private lenders or a meltdown at mortgage finance companies Fannie Mae (FNM.N: Quote, Profile, Research, Stock Buzz) and Freddie Mac (FRE.N: Quote, Profile, Research, Stock Buzz) -- to push home prices down much more severely, perhaps more than 20 percent.

"That's how you could quickly get into this darker scenario," said Mark Zandi, chief economist with Moody's Economy.com.

If banks tighten lending standards further, denying loans to borrowers with good credit histories, affordability won't be enough to keep people buying homes. And a sharper housing bust would leave deep scars in consumer sentiment, which would likely lead to a deep recession.

Analysts at Credit Suisse estimate that the S&P Case-Shiller Index of house prices in 20 major cities must fall by another 14 percent for houses to become affordable again, assuming the typical mortgage rate stays around 6.32 percent. The index was down 15.8 percent from a year earlier in May.

If borrowing costs eased to 5.5 percent, the Case-Shiller index may have only another 7 percent to fall, Credit Suisse said, but if rates rise to 7.5 percent, house prices may tumble another 24 percent.

A 24 percent decline would wipe out the entire home equity for millions of homeowners, many of whom were counting on their homes to finance their retirement or pay for their children’s' college education. Without that nest egg, spending would suffer; triggering a consumer-led recession that some economists predict would be the worst since the early 1980s.

"If there's a consensus, it's probably that prices will fall another 10 percent between now and next summer, which would be 25 percent down from peak to trough," said Zandi of Moody's Economy.com.

"Another 10 percent down would put prices back consistent with rents and incomes. That's a signal that housing affordability has been restored for most potential home buyers," he said.

Wall Street has already priced in such a decline, Zandi said, so that scenario could set up a healthy stock market rally and ease the pressure on banks as well as Fannie Mae and Freddie Mac.

GLIMMERS OF HOPE

Some investors saw cause for optimism in the most recent Case-Shiller index, which showed that home prices actually rose in May in seven of the 20 cities tracked, and the overall pace of decline was more modest than in the previous month.

Prices were still down from a year ago in each of the cities tracked, but they rose slightly from April to May in places including Boston, Dallas, Denver and Portland.

However, the regions at the epicenter of the housing downturn show little sign of improvement. In Los Angeles, prices were down 1.9 percent month over month. They were also down in other well-known trouble zones including Miami, Las Vegas and Phoenix.

"In Southern California, we are still not near the bottom," said Jack Kyser, chief economist at Los Angeles Economic Development Corp in Los Angeles.

"You have cul de sacs in the Antelope Valley (north of Los Angeles) where every house is in foreclosure," he added.

It is a similar story in Florida. Real estate market analyst Jack McCabe, of McCabe Research & Consulting in Deerfield Beach, Florida, said regions such as Miami, Orlando and Tampa were looking at another 15 to 20 percent drop.

"The vulture buyers are going to be purchasing for as low as 30 cents on the dollar from the peak."

McCabe cited a 245-unit condo building in the Channelside area of downtown Tampa where units had previously been selling for $200,000 to $1 million. The unsold 171 units were to be offered for a bulk sale at auction at a price of $17 million, or about $100,000 per unit, he said.

A survey of economists by Reuters showed that they expect another national decline when the Case-Shiller index for June is released on Tuesday.

On Monday, economists expect a government report on the pace of existing home sales to show a slight increase for July after a decline in June.

Meanwhile, the Federal Reserve's latest survey of senior loan officers showed banks tightening terms on a host of loans, including mortgages to prime borrowers with good credit, an ominous sign for the housing market.

"The tightening in the supply of mortgage credit is probably the last major obstacle standing in the way of a sales stabilization," Citigroup economist Steven Wieting said.

ABERCROMBİE, DURGUNLUĞA RAĞMEN İNDİRİM YAPMAYACAK

ünyanın Süper Gücü, En

Büyük Ekonomisi Amerika'da Mortgage Kriziyle Başlayan Durgunluk, Ülkenin En Büyük Perakendecilerine de Sıçradı.


Dünyanın süper gücü, en büyük ekonomisi Amerika’da mortgage kriziyle başlayan durgunluk, ülkenin en büyük perakendecilerine de sıçradı.

Efsane marka Abercrombie & Fitch (A&F) bile satışlarının düştüğünü açıkladı. ABD’li dev department store (çok katlı mağaza) ve perkande grubu JC Penney ve giyim grubu Abercrombie & Fitch’in satışlarındaki gerileme dikkat çekti.


Satışı yüzde 4 düştü

Her iki grup da Mayıs-Ağustos arası bazı mağazalarda satışların yüzde 4 kadar düştüğünü açıkladı. Perakendeye yansıyan durgunlukta mortgaga krizi kadar yüksek petrol fiyatlarının da etkili olduğu belirtiliyor. Perakende pazarının üst ve alt marka grupları arasında ortada yer alan Abercrombie & Fitch, satışları artırmak için indirim yoluna gitmiyor. Abercrombie & Fitch CEO’su Mike Jefferies, "Makroekonomik koşullardan dolayı biz fiyat ya da promosyonlar ile rekabet etmeyiz. Bu çok kolay ve kısa vadede satışları artırmak için baştan çıkarıcı bir yöntem olsa da indirim ve promosyon yapmayacağız" dedi. CEO, markanın kalite ve ikon statüsünü asla tehlikeye atamayacaklarını ve dikkat etmek zorunda olduklarını söyledi. Abercrombie’nin satışları bazı outlet (indirim, seri sonu ve fabrika satış mağazası) mağazalarında yüzde 3 civarında artsa da, grubun Abercrombie çocuk mağazaları dahil diğer markalarındaki keskin gerileme toplamda satışların düşmesine neden oldu.

HİSSELER ERİDİ, YATIRIMCIYI 'MORTGAGE DEVLERİNE EL KONULUR MU' KORKUSU SARDI

Freddie Mac ve Fennie Mea Hisselerinin Sürekli Değer Kaybetmesi İki Kuruluşa El Konulabileceği Kuşkularını Artırdı. Fredie Mac'in Sözcüsü David Palombi "Üst Yönetim Yatırımcılar ile Görüşüyor. Şirket 5.5 Milyar Dolar Sermaye Artırmayı Başardı" Dedi.


Freddie Mac ve Fennie Mea hisselerinin sürekli değer kaybetmesi iki kuruluşa el konulabileceği kuşkularını artırdı. Fredie Mac’in sözcüsü David Palombi "Üst yönetim yatırımcılar ile görüşüyor. Şirket 5.5 milyar dolar sermaye artırmayı başardı" dedi.

AMERİKA’da hisseleri sürekli değer kaybeden Freddie Mac ve Fennie Mea’ye el konulabileceği konuşuluyor. Bu da yatırımcıları hükümetin el koyması durumunda hisse değerinin neredeyse yok olacağı konusunda korku yaşamasına neden oluyor. Fredie Mac’in sözcüsü David Palombi "Üst yönetim sürekli yatırımcılar ile görüşüyor. Şirket 5.5 milyar dolar sermaye artırmayı başardı" dedi.


Sermaye artırımı

Fannie Mae de Mayıs ayında 7.4 milyar dolarlık sermaye artırımına gitmişti. Bu durum şimdi kongreden kurtarma operasyonu yapma yetkisi alan hükümetin iki kuruluşa el koymasından korkuyor. Hizine Bakanı Henry Paulson ise iki kuruluşu yaşatmak için kredi limiti olmaksızın yardıma hazır gözüküyor. Ancak, hazine otoritesinin iki kuruluşun varlık satmasını güçlendirebileceği ihtimali de korku yaratıyor. Şirketlerin yeni regülatörü Federal Housing Finance Agency’nin ’daha fazla sermaye artırıp artırmayacağı’ sorusu cevap bekliyor.

Buffett ’batmazlar’ diyor

Warren Buffett, ABD’li mortgage kredisi şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac’in ’batamayacak kadar büyük’ olduklarını söyledi. Şirketler ve ABD ekonomisi hakkında cnbc televizyonuna açıklamalarda bulunan Buffett, ABD hükümetinin Fannie Mae ve Freddie Mac’in arkasında duracağını düşündüğünü belirterek, "Kısa süre içinde bir hareket görebilirsiniz" dedi. Kendisine konuyla ilgili bir yardım çağrısı gelmediğini söyleyen Buffett şöyle konuştu: "İki şirket de batmasına izin verilemeyecek kadar büyük. Bu durum hisse senetlerinin değerinin daha da düşmeyeceği anlamına gelmiyor. Batmasına izin verilemeyecek kadar büyük olan şirketler aynı zamanda yönetilemeyecek kadar da büyük olabilir. Ekonomik durumun gelecek 5 ayda iyileşmesini beklemiyorum. Yavaşlamanın kolaylıkla en az 6-7 ay daha devam edebilir."

5.3 trilyon dolar kredi

Amerika’da ödenmemiş tüm konut kredilerinin yarısına denk düşen 5.3 trilyon dolarlık borcu elinde bulunduran Fannie Mae ve Freddie Mac adlı şirketler Amerika konut sisteminde kilit rol oynuyor. Hazine ve hükümet de Beyaz Saray’ın desteğiyle bu iki finans kuruluşunu kurtarmak için 3 seçenekli bir operasyona hazırlanıyor.

Indymac borçlularına ABD TMSF’sinden jest geliyor

NDYMAC’e el koyan regülatörler bu el koyuşun kredi borcu olan birçok kişinin evinde kalmasını kolaylaştıracağını açıkladı. Amerika’nın TMSF’si Federal Deposit Insurance Corporation’a göre Amerika’da batan en büyük finans kuruluşu olanrak anılan Indymac’den kredi kullananlar bu kredilerini daha düşük fiyatlı, sabit faizli olarak yeniden kredilendirebilecek. FDIC’in Başkanı Sheila C. Bair, şöyle dedi: "10 binlerce borçlunun evlerini kaybetmemelerini sağlayacağız. Bu yolla icradan satışların ekonomide yarattığı sorunları da ortadan kaldıracağız."

Bernanke: FED gerekirse önlem alır

AMERİKAN Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, ABD enflasyon görünümünü "çok belirsiz" olarak nitelendirerek, bankanın fiyat istikrarını korumak için "gerekirse önlem alacağını" söyledi. Bernanke ayrıca emtia fiyatlarında son zamanlardaki düşüş ve ABD dolarının istikrar kazanmasını "cesaret verici" olarak nitelendirdi.

ABD’de riskli gayrimenkuller geri alınıyor

ABD’de, Merrill Lynch, Goldman Sachs ve Deutsche Bank, menkul kıymetler düzenleyici kurumlarıyla anlaşmak için açık artırmayla satılan milyarlarca dolarlık riskli menkul kıymetleri geri almayı kabul etti. Bu bankalarla varılan anlaşmayla birlikte, müşterilerine yatırımlarının güvende olduğunu söyleyerek onları yanılmak iddiasıyla başlatılan ve 5 aydır süren soruşturmada anlaşma sağlanan küresel banka sayısı 8’e ulaştı.

Ceza ödeyecekler

Anlaşma uyarınca, 125 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul eden Merrill Lynch, bireysel yatırımcılardan 10 ila 12 milyar dolar değerinde açık artırmayla satılan menkul kıymetleri geri alacak. Geri alımlara 15 Ekim’de başlaması ve 2 Ocak’ta sona erdirmesi beklenen Merrill Lynch, 150 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul eden İsviçreli UBS’den sonra en büyük para cezası ödeyecek ikinci banka olacak. Goldman Sachs, 22.5 milyon dolar para cezası ödeyecek ve 12 Kasım’a kadar 1.5 milyar dolarlık açık artırmayla satılan menkul kıymetleri geri alacak. Deutsche Bank ise 15 milyon dolar para cezası ödeyecek ve 90 gün içinde 1 milyar dolarlık açık artırmayla satılan menkul kıymetleri geri alacak.

57 milyar dolarlık

New York Başsavcısı Andrew Cuomo, 57 milyar dolar değerinde açık artırmayla satılan menkul kıymetleri almaları için ilgili mali kurumlarla gerekli anlaşmaya vardıklarını söyledi. Piyasadaki büyük ve küçük oyuncularla ilgili soruşturmayı henüz sonlandırmadıklarını belirten Cuomo, Bank of America ile ilgili soruşturmanın yoğunlaştırılacağını ifade etti. Cuomo, menkul kıymetleri satan banka görevlileri ve aracıların da soruşturma kapsamına alınacağını belirtti.

‘Kredi kartına sarılmayın’

KONYA AA

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, Ramazan aylarında genellikle zaman öldürme amacıyla gidilen marketlerde aç iken yapılan alışverişler yüzünden kredi kartı harcamalarında ciddi artışlar olduğunu söyledi.



Bilinçli alışveriş yapılması gerektiğini vurgulayan Kaya şunları söyledi: “Vatandaşlar en iyi şekilde iftar ve sahur sofrası hazırlama gayreti içinde oluyor. Sınırlamaya gidilmediği için gıda harcamaları artabiliyor. Tüketiciler, borçlanarak alışveriş imkânı sağlayan kredi kartlarına sarılıyor.”
Kredi kartına duyulan güvenle ihtiyaç duyulmayan gıdaların alınabildiğini belirten Kaya, şöyle devam etti:
“Aç ve keyifsiz iken alışverişe çıkılmaması konusunda uyarıyoruz. En iyi alışveriş, iftardan sonra sağlıklı kafayla ve listeyle yapılandır. Kredi kartına aşırı güven batağa sürükleyebilir.”
Ramazan Kaya, et, pide ve bakliyat fiyatlarının Ramazan öncesinde artmaya başladığını belirterek, “Bu yıl da Ramazan fırsatçıları iş başında. İnsanların huzurunu, inancını fırsat bilerek para kazanmaya çalışanlara imkân vermeyelim” diye konuştu.

ADANA AA Türkiye’de geçen yıl 3.2 milyar dolar civarında gerçekleşen internet üzerinden yapılan ticaretin 2010 yılında 10 milyar dolara çıkması bekle

Dünyanın en büyük elektronik ticaret şirketi eBay’ın Türkiye iştiraki GittiGidiyor.com’un Genel Müdürü Cenk Angın, 2 milyon 200 kayıtlı üyesi, 500 binden fazla günlük ziyaretçisi ve bir milyonun üzerinde günlük satış fırsatıyla Türkiye’nin en büyük elektronik ticaret platformu haline geldiklerini belirtti. Angın, Türkiye’de e-ticaretin giderek yaygınlaştığını, mevcut durumun gelişmiş ülkeler seviyesine henüz gelmemesine karşın Türkiye’nin e-ticarette umut veren ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını bildirdi.
Angın, eBay’ın Türkiye için hazırladığı rapora göre 2007’de 3.2 milyar dolarlık e-ticaret gerçekleştiğini, bu rakamın 2010’da 10 milyar dolara çıkmasının beklendiğini söyledi.

2.5 milyon kişi e-ticaret yapıyor
Hizmet alışverişlerinin yanı sıra sanal mağazalarda tüketim mallarına yönelik e-ticaret oranının ise 500 milyon dolar seviyelerinde olduğunu anlatan Angın, şunları kaydetti:
“E-ticarette gelişmiş ülkelere göre yolun başındayız. E-ticaretin Türkiye’deki cazibesi giderek artıyor. Şu anda Türkiye’de yaklaşık 25 milyon internet kullanıcısından 2.5 milyonu e-ticaret yapıyor. Bu sayı sanal ortama güvenin artması, kredi kartı güvenliğinin sağlanmasıyla daha da artacak. Ancak, halen herhangi bir güven sorunu ve tedirginlik yaratmayan e-ticaret platformlarının sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.”
Angın, e-ticarette sıfır riski sürekli hedef aldıklarını, bu anlamda da başarıyı yakaladıklarını belirtti. Angın, gittigidiyor.com’un 2001’den bu yana 5 milyonun üstünde alışverişi sıfır riskle gerçekleştirdiğini bildirdi.

İhracatçı KOBİ’ye sıfır faizli kredi

ANKARA AA

Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracat taahhüdü veren KOBİ’lere 100 bin dolara kadar, 6 ay vadeli ve sıfır faizli ihracat kredisi sağlanacağını açıkladı


Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatçı KOBİ’lere sıfır faizli ihracat destek kredisi verileceğini açıkladı.
KOSGEB aracılığıyla ihracatçı KOBİ’lere 100 bin dolara kadar 6 ay vadeli, vade sonunda defaten ödemeli, sıfır faizli ihracat kredisi sağlanacağını belirten Çağlayan, ihracatçı KOBİ’lere sağlanacak kredi hacmi toplamının 650 milyon dolara ulaşacağını kaydetti.
Yaptığı yazılı açıklamada KOSGEB’in kaynaklarının KOBİ’ler için seferber edildiğini ifade eden Çağlayan, göreve başladığından itibaren KOBİ’lere yönelik kredi faiz destek programları uygulamaya koyduklarını vurguladı. Çağlayan, daha önce istihdam kredisi faiz desteği ile 25 bin kişiye istihdam sağladıklarını belirterek, ilk defa imalatçı esnaf ve sanatkârlara sıfır faizli kredi desteği verdiklerini kaydetti.

Üst limit 100 bin dolar
İhracatçı KOBİ’lere sıfır faizli destek kredisi programından ihracat taahhüdü veren KOBİ’lerin yararlanacağını belirten Çağlayan, açıklamasında şunları söyledi:
“Üst limitini 100 bin dolar olarak belirlediğimiz bu programdan 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 25 milyon YTL’yi aşmayan imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOSGEB veritabanına kayıtlı ve ihracat taahhüt eden KOBİ’ler yararlanabilecek.
Kredi faiz desteğinden yararlanarak ihracatçı KOBİ’lerimizin tamamı 100 bin dolar üst limitten kredi kullanırsa 6 bin 500 işletme yararlanabilecek. 100 bin doların altında limitle kredi kullanması durumunda krediden yararlanacak işletme sayısı artacak.”

Kaynak 650 milyon dolar
Çağlayan, sıfır faizli destek kapsamında 650 milyon dolarlık kaynağı yüzde 30’unun kalkınmada öncelikli yörelerdeki ihracatçı KOBİ’lere, yüzde 70’inin de normal ve gelişmiş yörelerdeki ihracatçı KOBİ’lere kullandırılacağını ifade etti.
Bakan Çağlayan, bu programdan yararlanmak isteyen ihracatçı KOBİ’lerin 15 Eylül pazartesi günü mesai saati başlangıcı itibariyle Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Akbank ve Türk Ekonomi Bankası’na başvurabileceğini kaydetti.

Garanti’ye 200 milyon Euro kredi

Garanti Bankası, 10 yıl vadeli 200 milyon Euro tutarında seküritizasyon kredisi sağladığını açıkladı.



NTV-MSNBC
Güncelleme: 12:08 TSİ 25 Ağustos 2008 Pazartesi

İSTANBUL - Garanti Bankası, uluslararası sermaye piyasalarından DPR (Yurtdışı Havale Akımlarına Dayalı) seküritizasyonu yoluyla kredi sağladı. Garanti, Londra merkezli yatırım bankası Barclays Capital liderliğinde düzenlenen işlem kapsamında, Avrupa Yatırım Bankası’ndan (AYB) 200 milyon Euro tutarında kredi aldı. AYB’nin koşullarını belirlediği 10 yıl vadeli kredi, net toplam varlığı 75 milyon Euro’yu geçmeyen ve en fazla 500 çalışanı bulunan KOBİ’lere kullandırılacak.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, “Küresel dalgalanmanın devam ettiği ve yurtdışı borçlanma olanaklarının azaldığı bu süreçte, uluslararası piyasalardaki itibarımız ve başarılı performansımız sayesinde, kolaylıkla finansman sağlayabiliyoruz. Özellikle dünyada artık neredeyse hiç işlem yapılamayan seküritizasyon yöntemiyle borçlanmayı hâlâ yapabilmemiz, çok önemli bir başarı. Ekonominin itici gücü konumundaki KOBİ’lerimizin rekabet gücünü artıracak yeni bir finansman olanağı yaratmaktan gurur duyuyoruz.” dedi.


İşlem sonrasında, Garanti Bankası’nın seküritizasyon yoluyla elde ettiği uzun vadeli yurtdışı kredilerin toplamı 3.6 milyar doları aştı.

The Mortgage Story You Haven’t Heard

If you were Fannie Mae or Freddie Mac how would you answer the various news stories which question your financial health?

FHALoanPros.com has obtained the letter below. It’s a response by Peter Federico, Freddie Mac’s senior vice president of asset and liability management, to recent news coverage in the Wall Street Journal and offers a perspective which does not seem to be getting much attention.

The points made are important because with few facts, little balance and great haste we are quickly moving toward the nationalization of both Fannie Mae and Freddie Mac. Before this happens it might be good to consider the consequences — both intended and otherwise — that are likely to emerge from the take-over of either company.

Right now we have a functioning secondary market that buys local loans, packages them and then sells mortgage-backed securities to investors worldwide. Fannie Mae and Freddie Mac are crucial to the secondary market, disable one or both companies, have them taken over by federal stewards, and the result could be a smaller secondary marketplace, one that buys far fewer local mortgages.

If you want to see home values shudder and fall, if you want to see the value of your house tank, then damaging the secondary market would certainly accomplish that task, especially now when the National Association of Realtors says existing home prices in June fell 6.1 percent from a year ago and loan applications are down 34 percent from a year earlier according to the Mortgage Bankers Association.

Mr. Federico’s letter is below:

Freddie Mac and The Wall Street Journal agree on at least one thing: our successful $3 billion debt auction on August 19 demonstrates we are able to fund ourselves. But while the Journal sees the results of the auction as a sign that Freddie Mac is in poor health, the facts instead suggest quite the opposite.

The housing market is in terrible condition, with default and credit loss rates not seen since the Great Depression. Throughout the past year, much of the mortgage market has either shut down or is operating at a fraction of its capacity as most mortgage investors have fled the market. The one part of the market that continues to operate well is the conventional conforming market served by Freddie Mac and Fannie Mae. Throughout the crisis, Freddie Mac has fulfilled our mission of providing liquidity and support to the market, purchasing nearly $300 billion in mortgages during the first half of 2008 alone.

Freddie Mac, of course, is not immune to the problems in the mortgage market. Like other companies involved in residential mortgage lending and investing, we have reported losses. But our mortgage default and charge off rates are a fraction of industry averages. We continue to maintain capital above regulatory requirements. Our mortgage guarantee and investment businesses are experiencing strong revenue growth –- with net interest income in the second quarter up more than 90 percent. And contrary to the Journal’s story, we have a strong liquidity position with continued access to the debt markets.

Our August 19 debt auction of 5-year notes was priced to yield 4.172 percent, or 113 basis points above yields on Treasury notes. This was the highest spread Freddie Mac has had to pay on such debt. The Journal interpreted this as indicating a loss of confidence in Freddie Mac.

But the Journal failed to consider that spreads to Treasuries have widened on all securities, and often by a much higher amount. For example, spreads on securities issued by AA-rated financial companies have risen from around 50 basis points in early 2007 to more than 300 basis points in April 2008 and about 250 basis points today. It is not surprising that spreads to Treasuries on all kinds of securities are rising, given the turmoil in financial markets and the resulting flight to Treasuries by many investors.

Consider these facts, as well as that the offering was oversubscribed at a time of both high market volatility and generally slow summer activity in the markets. Consider also that a few hours later, when the issue was freed to trade, the spread narrowed 5 basis points – a vast move in a market typically known for swings of 1 to 2 basis points. Based on all these facts, an objective observer would likely conclude that Freddie Mac is in a much healthier financial position than the Journal would have one believe.

The Journal also suggested that rising debt borrowing costs for Freddie Mac and Fannie Mae’s could lead to higher mortgage rates for consumers and prolong the housing slump. In fact, mortgage rates are affected by a variety of factors, and primarily by pricing of credit risk. While mortgage rates have risen in recent months, they remain near historic lows. For example, rates on 30-year fixed-rate loans currently are about 6.5 percent, according to Freddie Mac’s Primary Mortgage Market Survey. That is lower than the average annual 30-year rates in 32 of the prior 37 years.

It may make good copy to portray Freddie Mac as losing the confidence of investors and thus raising mortgage rates for borrowers. But in truth, agency debt investors know we are still “money good” –- and we continue to pump billions of dollars in liquidity into a housing market that badly needs us.