Seçimler Yaklaştıkça, Bankalar Verileri Tartıyor, Bir Sonraki Hareketleri Hesaplıyor!

25 Ağustos 2008 Pazartesi

Yaklaşan seçimler birçok bankayı beklemeye sevk ediyor. Birçoğu da bu süreyi seçim sonrası muhtemel sonuçları planlayarak harcayacak. Banka direktörleri kapalı kapılar ardında toplanırken, muhtemel gündemde ki bazı son günlerin tartışma temaları şöyle;

1- Faizler; Akbank Murahhas Azası ‘’ Türk faiz oranları gelecek ayki seçimler Avrupa Birliği üyelerinin 3 ‘te 2 sinden daha büyük bir ekonomi de politik denge vaat ettiği için düşebilir’’ Diğerleri bu düşüşün %1’e kadar olabileceğini ve 2008’in başına kadar gerçekleşmeyeceğini düşünüyor.

2- Tüketici Kredileri; Merkez Bankası verileri tüketici kredilerinin son 12 ayda %25 oranında bir büyüme gösterdiğini ve bu büyümenin bir önceki döneme göre üçte bir daha hızlı olduğunu gösterdi.

3- Pazar Payı Faktörleri; Türk Bankacılar Kuruluna göre Akbank Mart ayı sonunda 30.8 billion YTL ($23 billion) kredi ile Türkiye’deki bankalar içerisinde en yüksek kredi veren banka oldu.

4- Kredi Kayıt Bürosu; Kredi Kayıt Bürosu verilerine göre, bireysel kredi referans sistemi kapsamında 77 milyon kredi hesabı bulunurken, toplam kredi riski de 83 milyar YTL, kredi başına ortalama 1,078 YTL, olarak belirlendi. Türkiye Bankalar Birliği bünyesinde faaliyet gösteren Kredi Kayıt Bürosu'nun kredi referans sistemi verilerine göre, 28 milyon açık kredi kartı, 18 milyon kapalı kredi kartı, 14 milyon açık tüketici kredisi, 17 milyon kapalı tüketici kredisi bulunuyor. Bireysel kredi referans sistemi kapsamında geçen 46 milyon sorgulama gerçekleşti. Toplam 27 milyon portföy yönetim ve 19 milyon da yeni başvuru sorgulaması gerçekleşti. Kredi Kayıt Bürosu şu anda 9 ortak ve 21 üyeye sahip. Akbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Ziraat Bankası kefiller, kredi bilgileri gibi bilgileri birbiriyle paylaşıyor. Gelecekte daha çok bankanın üye olması bekleniyor.

5- Mortgage(Tutsat) İçin Hayat Sigortası; Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay mortgage kredisi kullanacak olanlara hayat sigortası yapılmasının zorunlu tutulmasının, Tüketiciyi Koruma Kanunu’na aykırılık teşkil edeceği için, mümkün olamayacağı yönündeki görüşlere ilişkin "Konut finansmanı (mortgage) sisteminin sağlıklı olarak işleyebilmesi için dünyanın her yerinde çeşitli sigorta uygulamaları bulunmaktadır’’ açıklamasını yaptı. Kanunlarca miras kabulünde krediler kadar borçlarında mirasçıya devredildiğini özellikle vurgulayan Tuncay, kredi alan kişinin vefatı halinde borç bakiyesinin sigortacı tarafından ödeneceğini, böylece kredi alanın arkasında bıraktığı kişilerin mağduriyetle karşılaşmadan konutun sahibi olabileceklerini kaydetti.

6- Mortgage(Tutsat) Pazar Payı Değerlendirmeleri; SPK Sermaye Piyasası Kurulu Türkiye'de 17 milyon konut stoku bulunduğunu, bunlardan 3.8 milyonunun kiraya verildiğini, yani Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 22'sinin (16 milyon kişi) kirada oturduğunu bildirdi. Nüfus artışı göz önüne alındığında yılda ortalama 250 bine yakın ilave konut ihtiyacı doğduğuna dikkat çeken SPK, kriz yıllarında tutulmuş, geciktirilmiş bir taleple aynı zamanda yapılamamış arz bulunduğunu, 2006 yılında konut kredilerinin 2004'e göre 10 kat artarak 2.6 milyar YTL'den 22.3 milyar YTL'ye çıktığına dikkat çekti. SPK’e göre 17.5 milyon hane halkının yaklaşık 7 milyonunun kredi taksitlerini ödeyebilir durumdadır ve yine SPK'nın tespitlerine göre faiz oranı yüzde 1'e gerilerse rakam 7.9 milyona, yüzde 0.5'in altına gerilemesi durumunda da kredi taksitlerini ödeyebilir hane halkı sayısı yaklaşık 10.5 milyona ulaşacak.