Trafik sigortasına yüzde 147’ye zam

25 Ağustos 2008 Pazartesi

Bugüne kadar Türkiye’nin her yerinde ayni fiyata satilan trafik sigortasinin primleri, 1 Temmuz’dan itibaren hem sigorta sirketlerine hem de illere göre degisecek. Yeni uygulama ile özellikle Istanbul’da otomobillerin ve taksilerin primleri ciddi artiyor.


1 Temmuz’dan itibaren zorunlu trafik sigortasinda yeni uygulama basliyor. Bugüne kadar sigortanin teminat limitlerini ve primlerini Hazine’nin belirledigi trafik sigortasinda, yarindan itibaren sigorta sirketleri, primleri kendileri serbestçe belirleyebilecek. Böylece, daha önce Türkiye’nin her tarafinda ayni fiyata satilan trafik sigortasinda primler, 1 Temmuz’dan itibaren hem sigorta sirketine hem de illere göre degiskenlik gösterecek. Bir süredir yeni uygulamaya hazirlanan sigortacilar; hasarin çok yüksek oldugu büyük illerde sigorta primlerinin artacagini, Anadolu’daki illerde ise bugünkü fiyatlardan daha da asagi trafik poliçesi satilacagini söylüyor.

Rehber tarife hazirlandi

Zorunlu trafik sigortasina; özel araçlar 160 YTL, ticari araçlar 200 YTL, taksiler 575 YTL, minibüsler 410 YTL, otobüsler ise 1 milyon 150 bin YTL prim ödüyordu.

Sigorta sektörünün çati kurulusu olan Türkiye Sigorta ve Reasürans Sirketleri Birligi (TSRSB) ise yeni uygulamanin baslamasina çok az bir zaman kala, illere göre farkli primlerin belirlendigi öneri niteliginde rehber tarife hazirlayarak, sigorta sirketlerine gönderdi.

Ankara’da zam yüzde 18

Bu öneri tarifeye göre, 1 Temmuz’dan itibaren Istanbul’da otomobillerin trafik sigortasina yüzde 38, Ankara’da yüzde 18 zam geliyor. Taksilerin ise trafik sigortasina ödeyecekleri prim, Istanbul için yüzde 147 artiyor. TSRSB Genel Sekreter Yardimcisi Erdinç Yurtsever, hazirladiklari rehber tarifeye sigorta sirketlerinin uyma zorunlulugununun olmadigini belirterek, yeni uygulama ile 46 ilde trafik sigortasi primlerinin yüzde 50’lere varan oranlarda düstügünü, 35 ilde ise arttigini bildirdi.

Trafik sigortasinda yeni uygulamaya geçilmesine bir gün kala, sigorta sirketlerinin primleri belirlerken TSRSB’nin önerisine uyup uymayacagi ve sirketlerin belirledikleri prim oranlari merak konusu.

Fiyatlar serbest belirlenecek

Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, sirket olarak prim tarifesini hazirlarken hem kendi istatistiklerini hem de TSRSB tarafindan düzenlenen rehber tarifeyi dikkate aldiklarini söyledi. Utkueri, 1 Temmuz’da baslayacak uygulama ile sigorta sirketlerinin araç, il ve müsteri tipine göre fiyatlarini serbest olarak belirleme imkanina kavusacaklarini, sirketler arasinda hasarin düsük oldugu Anadolu illerinde ise fiyat rekabetinin yüksek olacagini kaydetti. Yapi Kredi Sigorta Genel Müdürü Murat Güvenel, yeni prim tarifelerinin il bazinda degiskenlik gösterecegini belirterek, özellikle Istanbul, Ankara, Izmir gibi büyük sehirlerde hasar orani yüksekligine göre tarifede prim farkliligi uygulayacaklarini kaydetti.

Sigortalinin yasi da etken

Ergo Isviçre Sigorta Genel Müdürü Murat Balci, trafik sigortasinda yeni dönemde TSRSB’nin hazirladigi rehber tarifeye uygun hareket edeceklerini söyledi. Genel olarak Istanbul, Ankara ve Izmir’de özellikle yükselen teminatlar ve yüksek hasarlar nedeniyle tüm kullanim oranlarinda artislar olacagini ifade eden Balci, Bu artis özellikle tüzel kullanimda olan otomobil ve kamyonetlerde daha fazla görülüyor. Tarifemizde kullanici yasi, cinsiyet, aracin motor hacmi gibi belli mikro parametrelere göre farkliliklar uygulayacagiz dedi.

Finans Sigorta Genel Müdürü Recai Dalas, yeni dönemde primler belirlenirken müsteri ile ilgili bilgilerin önem kazanacagini söyledi. Dalas, teknolojik altyapisi ve tarife yapma becerisi daha iyi olan sirketlerin primleri belirlerken daha fazla fiyat degiskeni kullanacagini belirterek, sirket olarak bu konuda mantik çerçevesinde rekabetçi olacaklarini kaydetti.

Müsteriye göre fiyat dönemi

Ray Sigorta Genel Müdürü Nuzhet Atabek, yeni dönemde belirledikleri primler üzerinden yüzde 10 ile yüzde 20 arasinda indirim ve artirim uygulayacaklarini ifade ederek, sigortalinin yasi, müsteri devamliligi, aracin yakit türü, mobil telefon hattinin türü gibi indirim ve artirim kriterleri benimsediklerini kaydetti. Genel Sigorta Genel Müdür Yardimcisi Serdar Gül, TSRSB’nin yayinladigi rehber tarifeden ortalama yüzde 15 indirimli trafik sigortasi tarifesi belirlediklerini söyledi. Gül, Sigortalinin yasina, hasar durumuna; minibüsler, küçük otobüsler için de kasko ve zorunlu koltuk sigortasinin sirketimizde olup olmamasi gibi kriterlere göre fiyatlandirma yapacagiz dedi. Isik Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, asiri indirim ve artirimlara gitmediklerini söyledi. Koçak, Ilk üç ay sirket uygulamalarini gözlemledikten sonra tarifemizi yeniden gözden geçirecegiz dedi.

Axa Oyak Sigorta ise, yeni dönemde trafik sigortasinda müsteri bazli fiyat uygulamasi yapacak. Ancak, belirlenen fiyatlar tüm dagitim kanallarinda ayni olacak.