İsteyene su, isteyene ihtiyaç kredisi

25 Ağustos 2008 Pazartesi

İsteyene su, isteyene ihtiyaç kredisi

İsteyene su, isteyene ihtiyaç kredisi
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, çiftçinin yılda birkez toplu halde para aldığını fakat ödemelerinin her ay olduğunu belirterek, "Yeni ürünümüzle çiftçiyi rahatlatacağız" dedi. FOTOĞRAF: OSMAN BAKIR / AA
Ziraat Bankası çiftçilerin Bağ-Kur primlerinden, elektrik ve telefon faturalarından oluşan bir kredi paketi hazırladı. Çağlar, Ziraat'tan ikinci kredinin tarımsal sulamada avantajlar sunduğunu söyledi

25/04/2007 (1002 kişi okudu)

RADİKAL - HANNOVER - Türkiye'de son yıllarda faizlerin düşmesiyle birlikte kamu kâğıtlarından eskisi kadar para kazanamayan bankaların yeni kazanç kapıları arasına tarım sektörü de katıldı. Bazı bankalar çiftçinin kredi kullanımını artırmak için özel kartlar çıkarırken, çiftçinin bankası Ziraat Bankası da bu kesime yönelik iki yeni ürünle rekabete katıldı.
Türkiye'nin partner (ortak) ülke olduğu Hannover Sanayi Fuarı'na katılan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar tarımda çalışan insanların hasat döneminde yılda bir kere toplu para aldıklarını belirtti.

'Paketi kredilendireceğiz'
Çağlar, şunları söyledi: "Çiftçi yılda bir kez toplu para almasına rağmen, her ay ödemek zorunda olduğu ve ödemeyi geciktirdiği zaman da çeşitli mali cezalarla karşılaştığı bazı kalemler var. Bunların başında Bağ-Kur primi, elektrik ve su faturaları geliyor. Biz şubelerimize gelen çiftçilerle yaptığımız görüşmede bu durumu tespit etmiş ve sıkıntıyı giderecek bir ürün çalışması başlatmıştık. Konu Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Kurulu toplantısı sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çiftçilerimizle yaptığı ve benim de katıldığım bir sohbet toplantısında gündeme geldi. Çiftçilerimiz böyle bir ihtiyaçları olduğundan bahsettiler.
Biz de hem çiftçilerimize, hem de Başbakanımıza böyle bir çalışmamızın varlığından söz ettik. Ziraat Bankası olarak çiftçilerimizin Bağ-Kur primlerinden, elektrik ve telefon faturalarından oluşan bir paketi biz kredilendireceğiz. Her ay bu üç kalemin faturasını biz ödeyeceğiz. Uygun bir faiz yürüteceğimiz bu alacağımızı da çiftçiye devletin Ziraat Bankası kanalıyla yaptığı ödemelerden mahsup edeceğiz."
Ziraat Bankası'nın ikinci ürünü ise tarımsal sulamayla ilgili. Ziraat'ın uygulayacağı projede çiftçiler belirlenecek sulama sistemi kuran şirketlere başvuracak. Bankanın teknik elemanlarının gözetiminde ve uygun fiyatla kurulacak sulama sistemleri için bankadan kredi kullanacaklar. Krediyi de beş yıl içinde eşit taksitle geri ödeyecekler. Geri ödeme devletin çiftçiye verdiği prim ve Doğrudan Gelir Desteği'nden yapılacak kesintilerle olacak.

Pancar örneği verdi
Türkiye'nin su fakiri bir ülke haline gelmesinin önlenmesi gerektiğinin altını çizen Çağlar, bunun da yolunun suyu tasarruflu bir şekilde kulanmaktan geçtiğini söyledi. Geliştirdikleri tarımsal sulama kredisini ilk önce Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile sınırlandırmayı düşündüklerini belirten Çağlar, daha sonra yaygınlaştırma kararı aldıklarını ifade etti. Çağlar bir dönüm pancarın geleneksel (arklardan su salarak) yöntemle sulanması durumunda 97, yağmurlamaya yöntemiyle 46, damlama yöntemiyle 7, bilgisayar kontrollü damlama yöntemiyle 1 ton su gerektiğini belirtti.

55 bin Bağ-Kur'lu emekli oldu
Ziraat Bankası ve genel müdürü Can Akın çağlar son dönemde gelitirdikleri ilginç ürünlerle dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıllarda Tasarruf Teşvik Fonu kesintisi için yaptığı kredilendirmeyle dikkatleri üzerine çeken Ziraat Bankası son olarak benzer bir ürünü Bağ-Kur'lular için geliştirdi. Türkiye'de yaklaşık 70 bin kişinin prim borcu nedeniyle Bağ-Kur'dan emekli olamadığını tespit ettiklerini belirten Can Akın Çağlar şunları söyledi:
"Bu kişiler hem ekmekli olamıyorlardı, hem de sağlık güvencesinden yoksundular. Biz prim borçlarını ödemeleri için onlara kredi verdik. Kredi borçlarını piyasa rayicinin altında bir faizle beş yıl içinde ödeyecekler. Bağ-Kur maaşlarını da bizden aldıkları için biz bunu kaynakta keseceğiz. Maaşlarının üçte biri kendilerine ödecek, üçte ikisi ise borca mahsuben kesilecek. Böylelikle iki aylık bir sürede 55 bin kişiye 505 milyon YTL kredi kullandırıp emekli olmalarını sağladık. Tasarruf Teşvik Fonu kesintisinde ise 1 milyon 581 bin kişiye 1.6 katrilyon TL'lik ödeme yapmış ve bu sayede kesintilerini bir seferde almalarını sağlamıştık."