Indymac borçlularına ABD TMSF'sinden jest geliyor

3 Eylül 2008 Çarşamba

Indymac borçlularına ABD TMSF'sinden jest geliyor

NDYMAC'e el koyan regülatörler bu el koyuşun kredi borcu olan birçok kişinin evinde kalmasını kolaylaştıracağını açıkladı. Amerika'nın TMSF'si Federal Deposit Insurance Corporation'a göre Amerika'da batan en büyük finans kuruluşu olanrak anılan Indymac'den kredi kullananlar bu kredilerini daha düşük fiyatlı, sabit faizli olarak yeniden kredilendirebilecek. FDIC'in Başkanı Sheila C. Bair, şöyle dedi: "10 binlerce borçlunun evlerini kaybetmemelerini sağlayacağız. Bu yolla icradan satışların ekonomide yarattığı sorunları da ortadan kaldıracağız."

Bernanke: FED gerekirse önlem alır

AMERİKAN Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, ABD enflasyon görünümünü "çok belirsiz" olarak nitelendirerek, bankanın fiyat istikrarını korumak için "gerekirse önlem alacağını" söyledi. Bernanke ayrıca emtia fiyatlarında son zamanlardaki düşüş ve ABD dolarının istikrar kazanmasını "cesaret verici" olarak nitelendirdi.
ABD'de riskli gayrimenkuller geri alınıyor

ABD'de, Merrill Lynch, Goldman Sachs ve Deutsche Bank, menkul kıymetler düzenleyici kurumlarıyla anlaşmak için açık artırmayla satılan milyarlarca dolarlık riskli menkul kıymetleri geri almayı kabul etti. Bu bankalarla varılan anlaşmayla birlikte, müşterilerine yatırımlarının güvende olduğunu söyleyerek onları yanılmak iddiasıyla başlatılan ve 5 aydır süren soruşturmada anlaşma sağlanan küresel banka sayısı 8'e ulaştı.
Ceza ödeyecekler

Anlaşma uyarınca, 125 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul eden Merrill Lynch, bireysel yatırımcılardan 10 ila 12 milyar dolar değerinde açık artırmayla satılan menkul kıymetleri geri alacak. Geri alımlara 15 Ekim'de başlaması ve 2 Ocak'ta sona erdirmesi beklenen Merrill Lynch, 150 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul eden İsviçreli UBS'den sonra en büyük para cezası ödeyecek ikinci banka olacak. Goldman Sachs, 22.5 milyon dolar para cezası ödeyecek ve 12 Kasım'a kadar 1.5 milyar dolarlık açık artırmayla satılan menkul kıymetleri geri alacak. Deutsche Bank ise 15 milyon dolar para cezası ödeyecek ve 90 gün içinde 1 milyar dolarlık açık artırmayla satılan menkul kıymetleri geri alacak.
57 milyar dolarlık

New York Başsavcısı Andrew Cuomo, 57 milyar dolar değerinde açık artırmayla satılan menkul kıymetleri almaları için ilgili mali kurumlarla gerekli anlaşmaya vardıklarını söyledi. Piyasadaki büyük ve küçük oyuncularla ilgili soruşturmayı henüz sonlandırmadıklarını belirten Cuomo, Bank of America ile ilgili soruşturmanın yoğunlaştırılacağını ifade etti. Cuomo, menkul kıymetleri satan banka görevlileri ve aracıların da soruşturma kapsamına alınacağını belirtti..