‘ABD’de büyük bir banka batacak’

26 Ağustos 2008 Salı

‘ABD’de büyük bir banka batacak’
‘ABD’de büyük bir banka batacak’

Dünyada yükselen enflasyon ve bankacılık sektörüne olan güven kaybı dünya borsalarını Eylül 2006 seviyesine çekti. Bu global dalgayla İMKB 40.488 puana indi, dolar 1.1990 YTL’ye çıktı. FOTOĞRAF: REUTERS

20/08/2008

Eski IMF baş ekonomisti Kenneth Rogoff, ABD ekonomisi için önümüzdeki dönemin daha kötü olacağını öne sürüp, ‘Birkaç ay içinde sadece orta büyüklükte değil çok büyük bir bankanın da battığını göreceğiz’ dedi

SİNGAPUR - Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) eski baş ekonomisti Kenneth Rogoff, küresel finans krizinin daha da kötüleşeceğini ve ABD ekonomisindeki sorunlar nedeniyle büyük bir Amerikan bankasının birkaç ay içinde çökeceğini söyledi.
Singapur’da bir konferansta konuşan Rogoff, “ABD henüz rahata ermedi. Bana kalırsa finansal kriz daha yarı yolda. Hatta, bundan sonrasının daha da kötü olacağını söyleyebilirim” dedi. “Önümüzdeki birkaç ay içinde sadece orta büyüklükte bankaların değil, çok büyük bir bankanın da battığını göreceğiz. Büyük bir banka ya da büyük yatırım bankalarından biri.”
Halen Harvard Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Rogoff, 2001-2004 yılları arasında IMF’de baş ekonomist olarak çalıştı.

Konsolidasyon şart
Krizin sona ereceğini gösteren işaretler bulunup bulunmadığı sorusuna Rogoff, “Bu sorun sona ermeden önce finans sektöründe daha fazla konsolidasyon olması gerekir” yanıtını verdi.
Rogoff “ABD Hazine Bakanı Hank Paulson ne derse desin, Fannie Mae ve Freddie Mac muhtemelen birkaç yıl sonra şimdiki biçimleriyle var olmayacaklar” iddiasında da bulundu.
ABD’nin en büyük mortgage kuruluşları olan Fannie Mae ve Freddie Mac hisseleri, önceki gün bir gazetenin hükümetin sonunda bu iki devi kurtarmak için kamulaştırma anlamına gelecek bir operasyon yapmak zorunda kalacağı yolundaki haberler üzerine düşmüştü. Bu düşüş dünya piyasalarında başta bankacılık hisseleri olmak üzere sert kayıplara neden oldu.

Yatırımcı kaybedebilir
Barron ekonomi gazetesinin iddiasına göre, hükümetin Fannie ve Freddie’ye fon enjekte ederek yapacağı yeni sermaye oluşturma işlemi, şu andaki yatırımcıların ellerindeki hisseleri kaybetmelerine yol açabilir. Bu değerlendirmeler özellikle iki şirket hisselerindeki keskin düşüşü kuvvetlendirdi.
Rogoff, petrol zengini Asya ve Ortadoğu’daki ülke fonlarının batılı finans şirketlerine yaptığı milyarlarca dolarlık yatırımların mutlaka büyük kârlardan kaynaklanmış olmayabileceğini, çünkü sanayinin karşısında duran daha kapsamlı piyasa koşullarını hesaba almadıklarını söyledi.
Rogoff şu tespitte de bulundu: “Krizin başlarında, ülke fonlarının herkesi kurtaracağı görüşü hâkimdi. Yatırım bankaları aptalca davrandılar ve sub-prime krizinde para kaybettiler. (Şimdi yatırım bankalarını) satın almak çok kârlı; ülke servet fonları da bunları satın alarak çok para kazanıyor. Bu görüşte finans sisteminin fazla şiştiği ve daralmak zorunda olduğu noktası göz ardı ediliyor.”

Fed’e ağır eleştiri
Fed’in faizini son bir yılda toplam 2.25 puan düşürmesini de eleştiren Rogoff, Fed’in böyle ‘dramatik’ indirimler yapmasının yanlış olduğunu söyleyip “Faizin düşürülmesi, gelecek birkaç yılda ABD’de yüksek enflasyona yol açacak.” (Reuters)

1000’e yakın banka batabilir
Bu arada ABD’li milyarder yatırımcı Wilbur Ross Rogoff’dan daha kötü bir senaryo ortaya attı. Ross’a göre kredi krizi bitene kadar dünyada 1000’e yakın bankanın batabileceğini söyledi.

İsviçre’den kötü haber
CNBC-e’ye konuşan Wilbur Ross, gelişmiş ülkeleri etkisi altına alan krizin etkisinin çok derin olabileceğini kaydetti.
Bu arada İsviçre Merkez Bankası Başkanı Jean-Pierre Roth ise subprime krizinin İsviçreli bankalar üzerindeki etkisinin sona ermediğini, ancak sektörün iyileşme yolunda ilerlediğini söyledi. Financial Times’a konuşan Roth, merkez bankalarının sağladığı desteklerin birbirine uyumlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti.