Ağustos’ta, yıllık ÜFE enflasyonu beklentisi yüzde 12,4 oldu

26 Ağustos 2008 Salı

Ağustos’ta, yıllık ÜFE enflasyonu beklentisi yüzde 12,4 oldu


Ağustosta, gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE enflasyonu beklentisi yüzde 12,4 oldu.
Merkez Bankası’nın Ağustos ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 1184 işyerinin İktisadi Yönelim Anketi yanıtları, denge değerlerine göre genel olarak değerlendirildiğinde, şu sonuçlar ortaya çıktı:
“Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminin artış yönlü eğiliminde azalma devam etmektedir. Son üç ayda alınan toplam sipariş miktarı, ihracat siparişlerin ve iç piyasa siparişlerindeki eğilim azalış yönünde gerçekleşmiştir. Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin düşük, mamul mal stoklarının mevsim normalleri üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin önceki ay seviyelerinde devam ettiği görülmektedir.
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmindeki artış beklentisinde Nisan ayından itibaren gözlenen zayıflamanın sürdüğü görülmektedir. Gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarında ve iç piyasa siparişlerinde de artış yönlü beklentilerin azaldığı gözlenmiştir. Mayıs ayından itibaren azalış yönünde olan sabit sermaye yatırım harcaması beklentisinin Ağustos ayında da azalış yönünde olduğu görülmektedir.
Ortalama birim maliyetlerinde son üç aydaki ve gelecek üç aydaki artış beklentilerinin azalarak devam ettiği gözlenmiştir. Gelecek üç ayda satış fiyatlarında artış beklentisi önceki aya göre 17,9 puan azalırken, gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE enflasyonu beklentisi yüzde 12,4 olmuştur.
Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda kötümserler lehine olan seyrin 13,5 puan azalmakla birlikte devam ettiği gözlenmektedir. Ağustos ayında, içinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 10, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 28,7 olmuştur.”