Mortgage kabusu geri döndü ABD'de iki büyük bankanın batacağı söylentisi borsaları vurdu.

26 Ağustos 2008 Salı

Mortgage kabusu geri döndü
ABD'de iki büyük bankanın batacağı söylentisi borsaları vurdu.
Global sermaye piyasalarındaki iyimser hava yine bankacılık sektöründen gelen olumsuz haberlerle dağıldı.

Borsalarda sert satışlar devam ederken, İMKB’de kayıp bin 458 puana ulaştı. Yüzde 3.48 gerileyen endeks günü 40 bin 488 puan olarak tamamladı. Dolar 1.20 YTL’ye yükseldi. Euro ise 1.75 YTL’nin üzerine çıktı.

Özellikle mali sektör hisselerinde gelen satışlar sürüyor. Piyasalardaki son gelişmelerin fitilini ise IMF’nin eski başekonomistinin yaptığı açıklamalar tetikledi. IMF eski başekonomistinin, “Çok büyük bir banka daha batacak” şeklindeki açıklaması zaten tedirgin olan piyasaları sarstı.

ABD Hazine’sinin yardım elini uzattığı mortgage şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac’e yapılacak desteğin içeriğini tam olarak belli olmaması da piyasaları olumsuz etkileyen nedenler arasında sayılıyor.

ABD Hazine’sinin Fannie Mae ve Freddie Mac’e kaynak aktarırken karşılığında hisse alacağı ve yatırımcıların elindeki hisse senetlerinin bir değerinin kalmayacağı yönündeki söylentiler borsalarda sert satışlara neden oldu. ABD Hazine’si bu söylentileri yalanlarken, yapılacak yardımın içeriğin açıklamaması belirsizliklerin devam etmesine neden oldu.

JP Morgan´ın Lehman Brothers için bu çeyrekte 4 milyar dolar daha varlık silebileceğini belirtmesi olumsuz havanın sürmesine katkı sağlıyor. JP Morgan analistleri, mortgage piyasasındaki olumsuz gelişmelerin sürmesi nedeniyle Lehman´ın 61 milyar dolarlık mortgage ve benzeri enstrümanlar içeren portföyünün bundan etkilenmesini bekliyor.

Bu arada, başka bir raporda da binlerce küçük bankanın bu dalgada batacağı vurgulandı. Mali krizin derinleşeceği yönündeki beklentiler borsalardan kaçışı hızlandırdı.